Świąteczny pasztet z perliczki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Doskonały zarówno na Boże Narodzenie jak i Wielkanoc

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI
    1 perliczka
    3 - marchewki
    2 - pietruszki
    seler
    300 g - wątróbki drobiowej sparzonej
    400 g - boczku wędzonego
    1 - czerstwa bułka namoczona w mleku
    3 jajka
    ½ łyżeczki - gałki muszkatołowej
    2 łyżeczki imbiru
    3 łyżeczki Vegety
    pieprz
    ¼ szklanki - rosołu
    3/4 szklanki kaszy manny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Świąteczny pasztet z perliczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. OPIS PRZYGOTOWANIA
    Perliczka ugotować z warzywami. Mięso oddzielić od kości. Przepuścić dwa razy przez maszynkę - razem z warzywami, wątróbką, boczkiem, odciśniętą bułką.

    Wbić jajka. Dodać przyprawy. Manne. Wymieszać. Dolać rosołu z gotowania - tyle, by masa nie była za sucha, w przeciwnym razie pasztet będzie się rozpadał. Dno foremki wyłożyc papierem do pieczenia. Piec przez ok. 40 minut w temp. 180 st. C.

Porady

Pasztet doskonale smakuje z dodatkiem żurawiny lub sosu chrzanowego

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować