Pasztet z perliczki

4.5 (163 ocen)

Gotowałam rosół na perliczce - jest wyjątkowo smaczny. Zostało mi sporo gotowanego, perliczego mięsa. W ten sposób powstał pasztet. Piekłam w aluminiowych jednorazowych foremkach - 3 sztuki, 10x23 cm

Składniki:

  • 450 g ugotowanego mięsa perliczki (mięso z ok kilogramowej perliczki )
    410 g boczku surowego
    150 g surowej wątroby gęsiej
    włoszczyzna z rosołu
    4 jajka
    1 bułka ok 60 g
    sól, pieprz
    gałka muszkatołowa
    mielony imbir
    + wywar z gotowania boczku do rozrzedzenia masy
    kilka plasterków sloniny
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z perliczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Perliczkę po wyjęciu z rosołu przestudzić, oddzielić od kości. Włoszczyznę odcedzić i odłożyć. Boczek pokroić na duże kawałki, zalać gorącą wodą, dodać parę ziarenek ziela angielskiego, pieprzu i listek laurowy. O ile nie mamy cebuli gotowanej w rosole, możemy dodać też cebulę. Wody nalać tylko tyle aby zakryła mięso, gotować do miękkości, ok 1,5 godziny. Na ostatnie 15 minut wrzucić umytą wątróbkę.
  • 2. 2.Mięsa i wątróbkę wyjąć z wywaru. Część wywaru odlać i namoczyć w nim bułkę, kiedy zmięknie, lekko odcisnąć. Przestudzone mięsa zmielić trzy razy przez sitko z małymi oczkami ( 3,5) razem z bułką, warzywami z rosołu, cebulą. Zmieloną masę doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i mielonym imbirem. Dodać jajka *, dobrze wymieszać, rozrzedzić jeśli trzeba dodając wywar z boczku.
  • 3. 3. Foremki posmarować tłuszczem, posypać bułką tarta, dno każdej wyłożyć cienkimi plasterkami słoniny. Nałożyć masę pasztetową do 3/4 wysokości foremki , lekko wstrząsając, tak aby rozłożyła się równomiernie w naczyniu , przykryć folią.
  • 4. 4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st C. Piec ok 50 minut, następnie odkryć , temperaturę podnieść do 180 st C i piec już bez przykrycia aby się pasztet lekko zrumienił. Powinien odchodzić od brzegów foremki. Smacznego!

Porady

Można dodać same żółtka, a na końcu ubitą z białek pianę - masa będzie delikatniejsza

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Perliczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować