Pasztet pieczarkowo - serowy

4.75 (8 ocen)

  • 25 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Letni pasztet na gorące i duszne dni.Przepis idealny dla osób,które nie lubią mięsa :)

  • 25 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg pieczarek
    4 średniej wielkości cebulę
    2 cebule czerwone
    1 korzeń pietruszki
    kawałek selera korzeniowego
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki kaszy manny
    4 łyżki masła
    3 jajka
    8 plastrów sera
    1/2 gałki muszkatołowej
    2 łyżeczki, suszonego tymianku
    1 łyżka gęstej śmietany kremówki 36 %
    sól oraz czarny pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.75 (8 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet pieczarkowo - serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dwa jajka ugotuj na twardo. Pieczarki pokrój drobno i zrumień na maśle,dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek i gałkę muszkatołową. Cebulę obierz, posiekaj. Seler, pietruszkę zetrzyj na tarce i dodaj do cebuli,następnie zrumień . Odstaw wszystko do przestygnięcia. Schłodzone składniki zmiel z jajkami na twardo w maszynce na średnim oczku .
    Przełóż do miski dodaj roztrzepane jajko, śmietanę, kaszę mannę, tymianek .Wymieszaj i przełóż do foremki do zapiekania wysmarowanej tłuszczem. Po pierwszej i drugiej warstwie dodaj ser.Wierzch posyp tymiankiem. Zapiekaj w temperaturze około 180 C przez jakieś 30 minut.Wystudź i wstaw na noc do lodówki. Można posypać koperkiem.Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować