Drobiowy pasztet z wątróbką osypany sezamem

4.5 (183 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczny , szybki w przygotowaniu , z dostępnych składników , z dodatkiem wątróbki - pasztet na świąteczne dni lecz nie tylko.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 udka kacze ugotowane w rosole
    1 ćwiartka z kurczaka ugotowana w rosole
    1 marchewka z rosołu
    1 bułka kajzerka
    3/4 szklanki rosołu
    3 jajka
    2 ząbki czosnku
    1 cebula
    2 łyżki masła
    5 wątróbek drobiowych
    3 łyżki oleju
    1 łyżka przyprawy do mięs
    2 szczypty harissy
    sól i pieprz do smaku
    Dodatkowo:
    forma keksowa posmarowana masłem i osypana sezamem białym
    2 łyżki sezamu białego
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Drobiowy pasztet z wątróbką osypany sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drobiowy pasztet z wątróbką 1. Rosołem zalewam kajzerkę , odstawiam na ok. 20 minut . Na maśle szklę pokrojoną w kostkę cebulę . Na oleju smażę pozbawioną błonek , umytą i osuszoną wątróbkę , studzę , kroję w sporą kostkę . Do obranego mięsa z kości dodaję cebulę , kajzerkę , marchewkę , mielę w maszynce na sitku o małych oczkach . Do całości dodaję wątróbkę , jajka , przeciśnięty przez praskę czosnek , harissę , przyprawę do mięs , doprawiam solą i pieprzem , wyrabiam na jednolitą masę . Masę przekładam do formy , wyrównuję , posypuję sezamem , piekę ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni , studzę , wstawiam do lodówki - to ułatwi krojenie .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sezam Wątróbka drobiowa

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować