Drobiowy pasztet z wątróbką osypany sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rosołem zalewam kajzerkę , odstawiam na ok. 20 minut . Na maśle szklę pokrojoną w kostkę cebulę . Na oleju smażę pozbawioną błonek , umytą i osuszoną wątróbkę , studzę , kroję w sporą kostkę . Do obranego mięsa z kości dodaję cebulę , kajzerkę , marchewkę , mielę w maszynce na sitku o małych oczkach . Do całości dodaję wątróbkę , jajka , przeciśnięty przez praskę czosnek , harissę , przyprawę do mięs , doprawiam solą i pieprzem , wyrabiam na jednolitą masę . Masę przekładam do formy , wyrównuję , posypuję sezamem , piekę ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni , studzę , wstawiam do lodówki - to ułatwi krojenie .
Komentarze