Pasztety warzywne są często naszym dodatkiem do kanapki na śniadanie lub kolację. Pasztet przechowujemy w lodówce nawet ponad tydzień - chociaż zwykle znika zdecydowanie szybciej. Jest dobrą przekąską, ale może też stać się pełnoprawnym posiłkiem.

Z soczewicy, cieciorki, kaszy

Bazą pasztetu mogą być zarówno soczewica lub ciecierzyca, jak i warzywa. Najlepsze będą te korzeniowe typu marchewka i seler, ale świetnie sprawdzi się również cukinia. 

Pasztety będą bardziej pożywne i bogatsze w wartości odżywcze, kiedy dodamy do nich kasze, na przykład jaglaną lub jęczmienną. O smaku pasztetu decydują jednak przyprawy - użyjcie słodkiej papryki, odrobiny kurkumy czy, jeśli chcecie przygotować bardziej orientalne danie, curry. Z kolei papryka wędzona doda pasztetom aromatu do złudzenia przypominającego pieczone mięso. 

Pasztety wegetariańskie - jak piec?

Pasztet pieczemy w podłużnej blaszce, tzw. keksówce. Będzie piekł się krócej niż mięsny, dlatego musimy uważać, żeby nie piec go za długo, wtedy mógłby okazać się za suchy. Pamiętajmy, by lekko nasmarować keksówkę tłuszczem, dzięki temu pasztet się nie przypali i łatwiej będzie go wyjąć po upieczeniu.

Co ciekawe, pasztetów wcale nie musimy piec. Jeśli wcześniej upieczemy lub ugotujemy warzywa i kasze, możemy po prostu zmiksować je na pastę i potraktować jak pasztecik do smarowania na kanapkę. Taki pasztet przechowujmy w słoiczkach w lodówce przez kilka dni.

W przypadku pasztetów wegetariańskich, tak samo jak mięsnych, możemy dodać do masy suszone pomidory lub żurawinę, a wierzch udekorować np. galaretką. 

Wege pasztety są wspaniałą alternatywą dla mięsnych klasyków. Możecie z powodzeniem przyrządzić je na święta - gwarantujemy, że zaproszonym gościom będą smakować!