Pasztet drobiowy z wątróbką

4.5 (183 ocen)

Wątróbka to doskonałe źródło żelaza, cynku, witamin z grupy B i białka. W połączeniu z chudym mięsem indyczym stanowi bardzo wartościowy posiłek. Pasztet z dodatkiem cebulki, czosnku i tymianku jest bardzo smaczny.

Składniki:

  • 250g wątróbki drobiowej
    500g mięsa indyczego mielonego
    2 średnie czerwone cebule
    2-3 ząbki czosnku
    100ml czerwonego wina wytrawnego
    sól, czarny pieprz, tymianek, majeranek

Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Pasztet Pasztet drobiowy

Pasztet drobiowy z wątróbką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulkę obieramy i drobno siekamy. Szklimy na patelni na odrobinie oleju. Dodajemy przetarte ząbki czosnku, majeranek i tymianek i razem przesmażamy jeszcze 2-3 minuty. Podlewamy winem i redukujemy aż większość płynu odparuje.
    Mięso indycze i wątróbki mielimy bądź miksujemy wraz z cebulką.
    Małą formę o wymiarach 20x8cm wykładamy papierem do pieczenia bądź smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przekładamy masę mięsną. Pieczmy w 180 stopniach C przez około 60 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować