Pasztet drobiowy z wątróbką

  • wyświetlono: 1449 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Wątróbka to doskonałe źródło żelaza, cynku, witamin z grupy B i białka. W połączeniu z chudym mięsem indyczym stanowi bardzo wartościowy posiłek. Pasztet z dodatkiem cebulki, czosnku i tymianku jest bardzo smaczny.

Kloruś

Składniki

250g wątróbki drobiowej
500g mięsa indyczego mielonego
2 średnie czerwone cebule
2-3 ząbki czosnku
100ml czerwonego wina wytrawnego
sól, czarny pieprz, tymianek, majeranek

Sposób przygotowania przepisu:

Pasztet drobiowy z wątróbką

  • 1. Cebulkę obieramy i drobno siekamy. Szklimy na patelni na odrobinie oleju. Dodajemy przetarte ząbki czosnku, majeranek i tymianek i razem przesmażamy jeszcze 2-3 minuty. Podlewamy winem i redukujemy aż większość płynu odparuje.
    Mięso indycze i wątróbki mielimy bądź miksujemy wraz z cebulką.
    Małą formę o wymiarach 20x8cm wykładamy papierem do pieczenia bądź smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przekładamy masę mięsną. Pieczmy w 180 stopniach C przez około 60 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzudania_dla_urodyszkola_babcipasztet drobiowyświąteczne daniepasztet świątecznypasztet z wątróbki
 

Komentarze

Podobne przepisy

Pasztet drobiowy z pieczarkami

Dodane przez: bogusia82

Pasztet drobiowy z pieczarkami

Pasztet z dodatkiem pieczarek jest...

Pasztet wieprzowo-drobiowy z żurawiną

Dodane przez: Goszka

Pasztet wieprzowo-drobiowy z żurawiną

Moja rodzina uwielbia pasztety,...

pasztet

Dodane przez: msewka

Pasztet mięsny z wątróbką

Bardzo lubimy pasztet, a do kupnych...

Pasztet drobiowy z warzywami

Dodane przez: bienpyt

Pasztet drobiowy z warzywami

Przepis na pasztet dostałam od...

pasztet z żurawiną

Dodane przez: majka190382

PASZTET DROBIOWY Z ŻURAWINĄ

Nie tylko na Wielkanocny stół

image-268l06j

Dodane przez: aliss06

Domowy pasztet z wątróbką

Przygotowanie tego pasztetu wymaga...