Paszteciki z pieczarkami i jajkiem

2.33 (3 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Idealna na świąteczny stół :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    500 g mąki
    50 g masła
    1 jajko
    1 szklanka mleka
    1 łyżeczka soli
    1 opakowanie suchych drożdży
    farsz:
    300 g pieczarek
    3 jajka
    100 g czerwonej soczewicy
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

2.33 (3 ocen)

Paszteciki z pieczarkami i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiać mąkę, wsypać drożdże, sól, wlać podgrzane mleko i rozpuszczone masło, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
    Jajka ugotować na twardo. Soczewicę zalać 2 szklankami wody i ugotować do miękkości. Pieczarki pokroić i wrzucić na 5 minut na osolony wrzątek. Odcedzić, przestudzić i odcisnąć. Jajka obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać jajka, pieczarki i soczewicę, przyprawić. Jeśli masa będzie byt rzadka można dodać bułki tartej lub kaszy manny.
    Ciasto rozwałkować, przekroić wzdłuż na pół. Na każdej połowie rozsmarować farsz, zwinąć i pokroić na paszteciki. Paszteciki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-30 minut. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Pieczarki Soczewica Farsz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować