EKSPRESOWE PASZTECIKI Z POREM I JAJKIEM

5 (177 ocen)

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Błyskawiczne paszteciki wegetariańskie z ciasta francuskiego - delikatny farsz z porem i jajkiem. Prosta i tania, a jednocześnie zaskakująca smakiem przekąska. ;)

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego (275 g),
    średni por - jasnozielona i biała część,
    3 jajka + żółtko,
    mała garść ziaren słonecznika,
    mała garść posiekanej natki pietruszki,
    łyżka masła,
    sól,
    pieprz,
    2 łyżki śmietany,
    łyżka jogurtu naturalnego.
Wystaw ocenę:

5 (177 ocen)

Zobacz również:

Jajko Paszteciki Przekąski

Ekspresowe paszteciki z porem i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotuję na twardo, ścieram na tarce o dużych oczkach.
    Pora kroję w cienkie półplasterki, podsmażam na maśle.
    Podsmażonego pora łączę z jajkami, śmietaną i jogurtem. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
    Farsz rozkładam na połowie ciasta, zwijam (jak roladę, ale bardziej płasko).
    Ciasto dzielę na kawałki, na każdym robię delikatne paski nożem. Smaruję rozmąconym żółtkiem jajka, posypuję ziarnami słonecznika i natką pietruszki.
    Tak przygotowane paszteciki układam na papierze do pieczenia, piekę około 20-25 minut w 180 stopniach (aż ciasto się zarumieni).

Porady

Zamiast jogurtu można dodać jeszcze jedną łyżkę śmietany.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Por

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować