Błyskawiczne paszteciki wegetariańskie z ciasta francuskiego - delikatny farsz z porem i jajkiem. Prosta i tania, a jednocześnie zaskakująca smakiem przekąska. ;)
35 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego (275 g),
średni por - jasnozielona i biała część,
3 jajka + żółtko,
mała garść ziaren słonecznika,
mała garść posiekanej natki pietruszki,
łyżka masła,
sól,
pieprz,
2 łyżki śmietany,
łyżka jogurtu naturalnego.
Ekspresowe paszteciki z porem i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka gotuję na twardo, ścieram na tarce o dużych oczkach.
Pora kroję w cienkie półplasterki, podsmażam na maśle.
Podsmażonego pora łączę z jajkami, śmietaną i jogurtem. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Farsz rozkładam na połowie ciasta, zwijam (jak roladę, ale bardziej płasko).
Ciasto dzielę na kawałki, na każdym robię delikatne paski nożem. Smaruję rozmąconym żółtkiem jajka, posypuję ziarnami słonecznika i natką pietruszki.
Tak przygotowane paszteciki układam na papierze do pieczenia, piekę około 20-25 minut w 180 stopniach (aż ciasto się zarumieni).
Porady
Zamiast jogurtu można dodać jeszcze jedną łyżkę śmietany.
Komentarze