Paszteciki z soczewicą i pieczarkami

  • wyświetlono: 4518 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Delikatne drożdżowe paszteciki z farszem z czerwonej soczewicy i pieczarek. Wyśmienicie smakują z czerwonym barszczem.

P10

Składniki

Ciasto:
1 kg mąki pszennej + do podsypania
100 g drożdży świeżych
500 g margaryny
1 i 1/2 szklanki mleka
4 jajka
3 łyżki cukru
1 łyżeczka soli

Farsz:
500 g czerwonej soczewicy (suszona, połówki)
500 g oczyszczonych pieczarek
4 ząbki czosnku
5 łyżek oleju
2/3 szklanki bułki tartej
2 łyżki pieprzu ziołowego
1 - 2 łyżeczki tymianku suszonego
1/2 - 1 łyżeczka imbiru
przyprawa uniwersalna lub sól do smaku
pieprz biały mielony do smaku

Dodatkowo:
woda do smarowania pasztecików
olej do posmarowania blachy

Sposób przygotowania przepisu:

Paszteciki z soczewicą i pieczarkami

  • 1. Na ciasto mleko podgrzać, dodać pokuszone drożdże, cukier oraz 1 łyżkę mąki. Zamieszać i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 40 min). Po tym czasie wlać rozpuszczoną i wystudzoną margarynę, wbić jajka, wsypać sól - dokładnie wymieszać. Na końcu dodać mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Ponownie odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (co najmniej 30 min).
  • Paszteciki z soczewicą i pieczarkami2. Na farsz soczewicę gotować około 10 min (bez dodatku soli). Osączyć na gęstym sicie, wystudzić i pognieść tłuczkiem do ziemniaków. Pieczarki drobno pokroić, czosnek posiekać - dusić razem na rozgrzanym oleju 15 min. Połączyć z ugotowaną soczewicą. Dodać bułkę tartą i dokładnie wymieszać. Następnie dodać wszystkie przyprawy oraz zioła i ponownie dokładnie wymieszać.
  • Paszteciki z soczewicą i pieczarkami3. Wyrośnięte ciasto (jest elestyczne) dość cienko rozwałkować na posypanym mąką blacie, wykrawać koła (średnica 6,5 cm), nakładać porcję farszu (porządna łyżeczka do herbaty) i zlepiać jak pierogi. Układać na posmarowanej olejem blasze (39 x 24). Wierzch pasztecików smarować wodą.
  • Paszteciki z soczewicą i pieczarkami4. Piec do zrumienienia maksymalnie 30 min (180 - 200 st. C).
    Smakują na ciepło i na zimno. Można odgrzewać w piekarniku lub na patelni na niewielkiej ilości oleju.

Porady

Z podanych składników wychodzi... 127 pasztecików.

W moim przypadku paszteciki były mocno napakowane farszem...

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkitania_kuchniazdrowie_na_talerzudania_dla_urodyprzystawkatymianekfarszimbirWigiliasoczewicaciasto drożdżowepasztecikikolacjaobiadboże narodzenie

Komentarze

Podobne przepisy

paszteciki

Dodane przez: gnomcio

Paszteciki z pieczarkami

Krucho-drożdżowe paszteciki z cebulką...

Paszteciki z mięsa mielonego i pieczarek- tulipany

Dodane przez: bronislawa70

Paszteciki z mięsa mielonego i pieczarek-...

Świetna przekąska.Paszteciki wyglądają...

Paszteciki

Dodane przez: lubieplacki

Paszteciki z kapustą i pieczarkami

Idealne do czerwonego barszczu...

Paszteciki z pieczarkami i suszonymi pomidorami

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Paszteciki z pieczarkami, suszonymi pomidorami...

Krucho-drożdżowe paszteciki z farszem...

gotowe

Dodane przez: ziutula

Paszteciki francuskie z kapustą i pieczarkami

Z ciasta francuskiego paszteciki...

paszteciki

Dodane przez: Cynamonowy Pył

Paszteciki z kapustą i pieczarkami

Są fantastyczne . Zachowują świeżość...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.