Paszteciki z soczewicą i pieczarkami

4.5 (178 ocen)

Delikatne drożdżowe paszteciki z farszem z czerwonej soczewicy i pieczarek. Wyśmienicie smakują z czerwonym barszczem.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg mąki pszennej + do podsypania
    100 g drożdży świeżych
    500 g margaryny
    1 i 1/2 szklanki mleka
    4 jajka
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka soli

    Farsz:
    500 g czerwonej soczewicy (suszona, połówki)
    500 g oczyszczonych pieczarek
    4 ząbki czosnku
    5 łyżek oleju
    2/3 szklanki bułki tartej
    2 łyżki pieprzu ziołowego
    1 - 2 łyżeczki tymianku suszonego
    1/2 - 1 łyżeczka imbiru
    przyprawa uniwersalna lub sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku

    Dodatkowo:
    woda do smarowania pasztecików
    olej do posmarowania blachy
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Paszteciki z soczewicą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na ciasto mleko podgrzać, dodać pokuszone drożdże, cukier oraz 1 łyżkę mąki. Zamieszać i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 40 min). Po tym czasie wlać rozpuszczoną i wystudzoną margarynę, wbić jajka, wsypać sól - dokładnie wymieszać. Na końcu dodać mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Ponownie odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (co najmniej 30 min).
  • Paszteciki z soczewicą i pieczarkami 2. Na farsz soczewicę gotować około 10 min (bez dodatku soli). Osączyć na gęstym sicie, wystudzić i pognieść tłuczkiem do ziemniaków. Pieczarki drobno pokroić, czosnek posiekać - dusić razem na rozgrzanym oleju 15 min. Połączyć z ugotowaną soczewicą. Dodać bułkę tartą i dokładnie wymieszać. Następnie dodać wszystkie przyprawy oraz zioła i ponownie dokładnie wymieszać.
  • Paszteciki z soczewicą i pieczarkami 3. Wyrośnięte ciasto (jest elestyczne) dość cienko rozwałkować na posypanym mąką blacie, wykrawać koła (średnica 6,5 cm), nakładać porcję farszu (porządna łyżeczka do herbaty) i zlepiać jak pierogi. Układać na posmarowanej olejem blasze (39 x 24). Wierzch pasztecików smarować wodą.
  • Paszteciki z soczewicą i pieczarkami 4. Piec do zrumienienia maksymalnie 30 min (180 - 200 st. C).
    Smakują na ciepło i na zimno. Można odgrzewać w piekarniku lub na patelni na niewielkiej ilości oleju.

Porady

Z podanych składników wychodzi... 127 pasztecików. W moim przypadku paszteciki były mocno napakowane farszem...

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz Imbir Pieczarki Soczewica Tymianek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować