Pasta kanapkowa z bobu

4.5 (150 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Kiedy tylko pojawi się świeży bób, warto się zaopatrzyć i przygotować domową pastę.

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:

    300g bobu
    100g sera białego chudego
    1 jajko ugotowane na twardo
    50g margaryny (można wcześniej roztopić, ja użyłam w kawałku)
    1 większy ząbek czosnku
    2 łyżeczki soku z cytryny

    Dodatkowo:
    ½ łyżeczki cukru
    Sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Pasty

Pasta kanapkowa z bobu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bób płuczemy w zimnej wodzie, przekładamy do garnka, zalewamy wodą (2x tyle wody, co bobu), dosypujemy odmierzoną ilość cukru. Stawiamy na ogniu i od momentu zagotowania, gotujemy jeszcze 20 minut. Na 5 minut przed odcedzeniem dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli. Bób odcedzamy, studzimy i obieramy ze skórek. Przekładamy do czystej miseczki, dodajemy pozostałe składniki: jajko, ser, czosnek, margarynę oraz sok z cytryny. Miksujemy blenderem na gładką pastę, w między czasie doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować