Kiedy tylko pojawi się świeży bób, warto się zaopatrzyć i przygotować domową pastę.
40 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki:
300g bobu
100g sera białego chudego
1 jajko ugotowane na twardo
50g margaryny (można wcześniej roztopić, ja użyłam w kawałku)
1 większy ząbek czosnku
2 łyżeczki soku z cytryny
Pasta kanapkowa z bobu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bób płuczemy w zimnej wodzie, przekładamy do garnka, zalewamy wodą (2x tyle wody, co bobu), dosypujemy odmierzoną ilość cukru. Stawiamy na ogniu i od momentu zagotowania, gotujemy jeszcze 20 minut. Na 5 minut przed odcedzeniem dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli. Bób odcedzamy, studzimy i obieramy ze skórek. Przekładamy do czystej miseczki, dodajemy pozostałe składniki: jajko, ser, czosnek, margarynę oraz sok z cytryny. Miksujemy blenderem na gładką pastę, w między czasie doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Komentarze