Parzaki drożdżowe z truskawką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Dzieci je uwielbiają.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Mleko ciepłe 1 litr
    Cukier 1 szklanka
    Jajka 6 szt.
    Sól 1 łyżeczka
    Drożdże 10 dag
    Mąka 1 ½ kg
    Truskawki
    Masło z cukrem do polania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Parzaki drożdżowe z truskawką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zarobić rozczyn z drożdży, 3 łyżek mleka, 2 łyżek cukru i 2 łyżek mąki i odstawić. Jajka ubić z resztą cukru, połączyć z podrośniętym rozczynem, mąką i wyrobić aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, urywać po kawałku i nadziewać po jednej truskawce. Zlepić jak pączka i układać do podrośnięcia spoinami do dołu. Układać w rondlu do gotowania na parze i gotować przez 10 minut. Masło podgrzać z cukrem, polać Parzaki i podawać
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować