Ciasto szpinak z truskawką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Lekkie, niezbyt kaloryczne ciasto w wiosennych kolorach :) Ciasto szpinakowe w jaskrawo zielonym kolorze, po upieczeniu równe jak stół (nie ścinane ani troszeczkę), w konsystencji i strukturze bardzo podobne do biszkoptu. Nie ma potrzeby jego nasączania. Ograniczyłam się tylko do przełożenia do masą truskawkową na bazie mleka ale można polać go polewą czekoladową lub wyłożyć na wierzch bitą śmietanę.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto szpinakowe:
    50 g świeżego szpinaku
    50 ml oleju
    1 łyżeczka soku z cytryny
    4 duże jajka
    150 g mąki pszennej
    1 płaska łyżka proszku do pieczenia
    150 g cukru

    masa mleczno-truskawkowa:
    200 ml wody
    2 truskawkowe galaretki
    500 ml mleka
    250 g truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto szpinak z truskawką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Świeży szpinak zmiksować blenderem razem z olejem i sokiem z cytryny do momentu uzyskania gęstej "papki".
    Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę. Dodać szpinakową "pulpę", delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, jeszcze raz wymieszać łyżką. Podzielić na dwie równe części, wyłożyć do dwóch tortownic o średnicy 21-22 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec 30 minut. Ostudzić.
  • 2. Galaretki rozpuścić w 200 ml bardzo gorącej wody, ostudzić. Wlać mleko i pokrojone truskawki, wymieszać. Tężejącą masę wylać na ułożone w tortownicy ciasto, wyrównać, przykryć drugim ciastem, lekko docisnąć. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Porady

zamiast mleka można dać słodką śmietankę 12% lub mleko skondensowane nie słodzone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować