Parzaki z piernikową niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozkruszyć do miski, dodać miód, szczyptę soli i 2 łyżki mąki.
Dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut, aż rozczyn zacznie
reagować. Przesiać pozostałą mąkę, wlać wodę, dodać jajka i cynamon.
Ciasto wyrabiać do momentu, aż powoli zacznie odstawać od miski.
Następnie dodać do niego chłodne, rozpuszczone masło i ponownie
wyrobić. Oprószyć z wierzchu mąką, przykryć miskę ściereczką i
odstawić do podwojenia objętości.
W rozdrabniaczu zmiksować twaróg z miodem, przełożyć do miseczki. W
tym samym urządzeniu zmiksować na gładką masę pierniki. Uformować z
niej 10 kulek, które następnie obłożyć masą twarogową.
Wyrośnięte ciasto urywać po kawałku, rozpłaszczać i nadziewać
przygotowaną kulką. Dokładnie zawijać i odkładać na oprószoną mąką
stolnicę. Tak przygotowane parzaki przykryć ściereczką, aby jeszcze
przez chwilę urosły.
Do dużego garnka wlać wody, mniej więcej do połowy wysokości. Naczynie
przykryć pieluchą/ściereczką i obwiązać ją na około mocnym sznurkiem
(można użyć również naczynia do gotowania na parze). Wodę doprowadzić
do wrzenia. Na materiał kłaść bułki w sporych odstępach, następnie
przykryć je metalową miską i parować w ten sposób przez 10 minut.
Parzaki podawać na ciepło, polane jogurtem naturalnym i ulubioną
konfiturą, smacznego!
Komentarze