Papryki faszerowane kaszą jaglaną z warzywami

5 (4 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Niebo w gębie :)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 papryki
    1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
    1 łyżka oliwy
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    po 1 łyżeczce mielonej kurkumy, słodkiej papryki, kminu rzymskiego, kolendry i suszonego oregano
    1 papryczka chili
    ser gouda
    szczypiorek
    1 cukinia
    1 puszka czerwonej fasoli
    1 puszka 400 g pomidorów krojonych
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Papryka faszerowana

Papryki faszerowane kaszą jaglaną z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki przekroić na połówki, wrzucić na wrzątek i gotować przez 5 minut, odcedzić. Odłożyć jedną połówkę papryki i pokroić ją w kosteczkę.
    Ugotować kaszę jaglaną: do garnka wsypać suchą kaszę, wlać 1 i 1/2 szklanki wody, posolić, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez ok. 15 - 20 minut, do miękkości.
    Na większej patelni na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz pokrojony na plasterki czosnek. Następnie dodać wszystkie przyprawy w proszku. Po chwili dodać posiekaną papryczkę chili bez pestek i smażyć mieszając od czasu do czasu przez ok. 5 minut.
    Dodać odłożoną pokrojoną paprykę, rozdrobnione pomidory z puszki,czerwoną fasole wymieszać i gotować przez ok. 4 minuty. W międzyczasie doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Na koniec dodać ugotowaną kaszę jaglaną.
    Farsz wyłożyć do wgłębień papryki, doprawić solą i pieprzem, wstawić do piekarnika i zapiekać bez przykrycia przez ok. 25 minut w 180 stopniach C. 5 minut przed końcem dodać na papryki po plastrze sera gouda.Po upieczeniu można skropić oliwą extra vergine i posypać szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować