Papryki faszerowane kaszą jaglaną z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Papryki przekroić na połówki, wrzucić na wrzątek i gotować przez 5 minut, odcedzić. Odłożyć jedną połówkę papryki i pokroić ją w kosteczkę.
Ugotować kaszę jaglaną: do garnka wsypać suchą kaszę, wlać 1 i 1/2 szklanki wody, posolić, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez ok. 15 - 20 minut, do miękkości.
Na większej patelni na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz pokrojony na plasterki czosnek. Następnie dodać wszystkie przyprawy w proszku. Po chwili dodać posiekaną papryczkę chili bez pestek i smażyć mieszając od czasu do czasu przez ok. 5 minut.
Dodać odłożoną pokrojoną paprykę, rozdrobnione pomidory z puszki,czerwoną fasole wymieszać i gotować przez ok. 4 minuty. W międzyczasie doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Na koniec dodać ugotowaną kaszę jaglaną.
Farsz wyłożyć do wgłębień papryki, doprawić solą i pieprzem, wstawić do piekarnika i zapiekać bez przykrycia przez ok. 25 minut w 180 stopniach C. 5 minut przed końcem dodać na papryki po plastrze sera gouda.Po upieczeniu można skropić oliwą extra vergine i posypać szczypiorkiem.
Komentarze