Papryka faszerowana kaszą jaglaną i warzywami

  • wyświetlono: 2181 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Kasza jaglana dawniej często gościła na stołach polskich domów. Dziś nieco zapomniana, a warto czasami ją podać zamiast ryżu. Dzieci, które często jedzą jaglankę, dużo rzadziej sie przeziębiają

anemon
  • 4 porcje
  • Łatwy

Składniki

- papryka: 4 sztuki
- kasza jaglana: 0.5 szklanki
- kukurydza (konserwowa): 1 sztuka
- groszek (mrożony): 200 gramów
- jajka: 1 sztuka
- cebula (duża): 1 sztuka
- czosnek: 3 ząbki
- sól i pieprz (do smaku): 0.5 łyżeczki
- bazylia (posiekana): 1 łyżka
- oliwa: 1 łyżka

Sposób przygotowania przepisu:

Papryka faszerowana kaszą jaglaną i warzywami

  • 1. Kaszę jaglaną wypłukać, aż woda będzie czysta, kilka razy ją zmieniając. Odsączyć na sitku. Przelać wrzątkiem. Kaszę włożyć do rondelka, wlać 1 szklankę zimnej wody. Zagotować i zamieszać kaszę, tylko w tym momencie, póżniej więcej kaszy nie mieszać. Gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu 7-10 minut. Po tym czasie kasza wchłonie całą wodę. Zamieszać i mamy w ten sposób ugotowaną idealnie na sypko kaszę jaglaną.
  • 2. Cebulę pokroić w drobną kostkę, udusić na łyżce oliwy. Groszek ugotować, odsączyć i dodać do cebuli. Kukurydzę odsączyć z zalewy, czosnek przecisnąć przez praskę i razem z kaszą włożyć na patelnię z warzywami. Zdjąć z ognia, dodać jajko, bazylię i przyprawy, wymieszać.
  • 3. Z papryki ściąć górną część, nie odcinając ogonka. Usunąć włókna i nasiona.
  • 4. Strąki papryki napełnić farszem. Włożyć do garnka i wlać bulion do 1/3 wysokości papryk. Zagotować i dalej gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

paprykakasza jaglanaobiadwegetariańskiekuchnia polskaPRZYJĘCIE DLA DZIECIpapryka faszerowanaprosojaglanka

Komentarze

Podobne przepisy

Kurczak z warzywami i kaszą jaglaną

Dodane przez: kasik1p3

Kurczak z warzywami i kaszą jaglaną

Kasza jaglana - mega zdrowa, dietetyczna...

cukin

Dodane przez: dusiowa

Cukinia faszerowana mięsem i kaszą jaglaną

Pyszny, letni obiad? Cukinia faszerowana!

cukinia faszerowana

Dodane przez: Koper

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną

Faszerowana cukinia w wersji weterariańśkiej

Papryka faszerowana kaszą i orzechami

Dodane przez: Kloruś

Papryka faszerowana kaszą i orzechami

Papryka z racji swojego kształtu...

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną

Dodane przez: Jaga85

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną

Połączenie warzyw, mojej ulubionej...

bakłażan faszerowany kaszą jaglaną

Dodane przez: anta19

Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną

Cieszę się, że przygotowując bakłażana...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE