Papryka faszerowana kaszą jaglaną i warzywami

4.5 (194 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kasza jaglana dawniej często gościła na stołach polskich domów. Dziś nieco zapomniana, a warto czasami ją podać zamiast ryżu. Dzieci, które często jedzą jaglankę, dużo rzadziej sie przeziębiają

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - papryka: 4 sztuki
    - kasza jaglana: 0.5 szklanki
    - kukurydza (konserwowa): 1 sztuka
    - groszek (mrożony): 200 gramów
    - jajka: 1 sztuka
    - cebula (duża): 1 sztuka
    - czosnek: 3 ząbki
    - sól i pieprz (do smaku): 0.5 łyżeczki
    - bazylia (posiekana): 1 łyżka
    - oliwa: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Papryka faszerowana kaszą jaglaną i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną wypłukać, aż woda będzie czysta, kilka razy ją zmieniając. Odsączyć na sitku. Przelać wrzątkiem. Kaszę włożyć do rondelka, wlać 1 szklankę zimnej wody. Zagotować i zamieszać kaszę, tylko w tym momencie, póżniej więcej kaszy nie mieszać. Gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu 7-10 minut. Po tym czasie kasza wchłonie całą wodę. Zamieszać i mamy w ten sposób ugotowaną idealnie na sypko kaszę jaglaną.
  • 2. Cebulę pokroić w drobną kostkę, udusić na łyżce oliwy. Groszek ugotować, odsączyć i dodać do cebuli. Kukurydzę odsączyć z zalewy, czosnek przecisnąć przez praskę i razem z kaszą włożyć na patelnię z warzywami. Zdjąć z ognia, dodać jajko, bazylię i przyprawy, wymieszać.
  • 3. Z papryki ściąć górną część, nie odcinając ogonka. Usunąć włókna i nasiona.
  • 4. Strąki papryki napełnić farszem. Włożyć do garnka i wlać bulion do 1/3 wysokości papryk. Zagotować i dalej gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana Papryka Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować