Nie spodziewałam się wielkich rewelacji po tak prostym daniu, jednak muszę przyznać, że było bardzo smaczne i lekkie. I choćby mogło się wydawać, że wymagało dużo pracy, nic bardziej mylnego!
Dla 2 osób
Składniki:
2 duże papryki
kawałek ogórka
3/4 szklanki kaszy kuskus
2 średniej wielkości marchewki
1/2 pęczka świeżej natki pietruszki
10 dag żółtego sera pokrojonego w kostkę lub startego na tarce o dużych oczkach
szczypta soli i pieprzu do smaku
Papryka faszerowana kuskusem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę umyć, odciąć kapelusz, wydrążyć nasiona ze środka, osuszyć. Kuskus delikatnie posolić, umieścić w miseczce, zalać wrzątkiem (wody ma być na około 1 cm ponad poziom kaszy), przykryć talerzem i pozostawiać na 5 minut do wchłonięcia wody. Marchewki zetrzeć na tarce o małych oczkach, natkę pietruszki drobno posiekać. Ogórka pokroić w niewielką kostkę, podobnie żółty ser (można go również zetrzeć na tarce). Wszystkie składniki wymieszać, nafaszerować nimi paprykę, przykryć odciętym wcześniej kapeluszem. Piec w temp. 180'C przez około 25-30 min.
Komentarze