Bardzo lubię urozmaicać popularne ciasta, dzięki czemu nabierają nowego smaku. Polecam Panią Walewską wzbogaconą o galaretkę dyniową, smaki doskonale się łączą a ciasto wygląda efektownie :)
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
kruche ciasto: 2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki krupczatki
250 g masła (lub margaryny)
3/4 szklanki cukru
5 żółtek
2 łyżki gęstej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g konfitury (u mnie żurawinowa)
krem budyniowy: 2 budynie waniliowe z cukrem
075 l mleka
200 g masła
1 łyżka soku z cytryny
Pani walewska z galaretką dyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasto: mąki przemieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać posiekane masło, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść gładkie ciasto i podzielić na dwie równe części. Schłodzić godzinę w lodówce. Po tym czasie ciastem wylepić dno dwóch, jednakowych blaszek (o wym.25/30 cm) i posmarować połową konfitury żurawinowej .
2.Beza: białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder i proszek budyniowy. Masę podzielić na dwie części i wyłożyć na dwa kruche ciasta w formach. Posypać pokruszonymi, rozdrobnionymi bakaliami. Tak przygotowane ciasta piec do zrumienienia bezy, ok.15-20 minut w 180 st.
3.Krem budyniowy: budyń ugotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch i dodawać łyżkami zimny budyń i sok z cytryny. Gotowym kremem posmarować jeden kruchy placek z bezą i ciasto wstawić do lodówki.
4.Galaretka dyniowa: dynię marynowaną wraz z zalewą przełożyć na głęboką patelnię. Chwilę podgotować, następnie dodać dwie galaretki i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać i odstawić do stężenia. Lekko stężałą galaretkę przelać na krem budyniowy i przykryć drugim kruchym plackiem z bezą. Wstawić w chłodne miejsce. Smacznego!
Komentarze