Pani Walewska z galaretką dyniową

4.5 (185 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo lubię urozmaicać popularne ciasta, dzięki czemu nabierają nowego smaku. Polecam Panią Walewską wzbogaconą o galaretkę dyniową, smaki doskonale się łączą a ciasto wygląda efektownie :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kruche ciasto: 2 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki mąki krupczatki
    250 g masła (lub margaryny)
    3/4 szklanki cukru
    5 żółtek
    2 łyżki gęstej śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    200 g konfitury (u mnie żurawinowa)

    krem budyniowy: 2 budynie waniliowe z cukrem
    075 l mleka
    200 g masła
    1 łyżka soku z cytryny

    beza: 4 białka
    1,5 szklanki cukru pudru
    1 budyń śmietankowy (bez cukru)
    100 g bakalii  (dowolnych orzechów, rodzynek, żurawiny, itp.)

    galaretka dyniowa:
    1 l marynowanej dyni w kostce
    2 galaretki pomarańczowe
    2 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Pani walewska z galaretką dyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto: mąki przemieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać posiekane masło, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść gładkie ciasto i podzielić na dwie równe części. Schłodzić godzinę w lodówce. Po tym czasie ciastem wylepić dno dwóch, jednakowych blaszek (o wym.25/30 cm) i posmarować połową konfitury żurawinowej .
  • Pani Walewska z galaretką dyniową 2. Beza: białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder i proszek budyniowy. Masę podzielić na dwie części i wyłożyć na dwa kruche ciasta w formach. Posypać pokruszonymi, rozdrobnionymi bakaliami. Tak przygotowane ciasta piec do zrumienienia bezy, ok.15-20 minut w 180 st.
  • Pani Walewska z galaretką dyniową 3. Krem budyniowy: budyń ugotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch i dodawać łyżkami zimny budyń i sok z cytryny. Gotowym kremem posmarować jeden kruchy placek z bezą i ciasto wstawić do lodówki.
  • Pani Walewska z galaretką dyniową 4. Galaretka dyniowa: dynię marynowaną wraz z zalewą przełożyć na głęboką patelnię. Chwilę podgotować, następnie dodać dwie galaretki i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać i odstawić do stężenia. Lekko stężałą galaretkę przelać na krem budyniowy i przykryć drugim kruchym plackiem z bezą. Wstawić w chłodne miejsce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować