Ciasto Pysznotka

4.48 (191 ocen)

Pysznotka, Pychotka, Pani Walewska..... Wszystkie te nazwy określają jedno, bardzo pyszne ciasto. Nie wiem jak to się stało, że jeszcze go nie piekłam. Nadrabiam zaległości i Wam też polecam. Do niedzielnej kawy będzie idealne.

Składniki:

  • Ciasto:
    300 g mąki pszennej
    100 g maki krupczatki
    200 g margaryny
    160 g cukru + 80 g na piankę
    4 jajka
    200 g orzechów włoskich siekanych
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    łyżeczka amoniaku
    2 łyżki kwaśnej śmietany

    Krem:
    500 ml mleka
    4 jajka
    łyżka mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    4 łyżki domowego cukru waniliowego
    200 g miękkiego masła
    5 łyżek cukru pudru

    słoik powideł lub dżemu z czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

4.48 (191 ocen)

Ciasto pysznotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Proszek do pieczenia i amoniak wymieszać ze śmietaną. Mąkę, margarynę, śmietanę, żółtka posiekać i wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części, wyłożyć na dwie blaszki 21x32 cm. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec dodając 80g cukru. Ubijać do momentu aż będzie szklista i lśniąca. Każdy placek posmarować powidłem i pianą z białek. Posypać posiekanymi orzechami. Obydwa placki piec ok 30 minut. Można je upiec razem w termoobiegu lub osobno.
  • 2. Krem: Mleko zagotować z cukrem. Całe jajka utrzeć z mąką pszenną i ziemniaczaną. Wlać na gotujące się mleko, równocześnie energicznie mieszając trzepaczką. Ugotować budyń. Przykryć folią i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Cały czas ucierając dodawać po łyżce przestudzonego budyniu.

    Placki z bezą przełożyć kremem, odstawić na kilka godzin do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa Orzechy Śliwki Budyń

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (166 ocen)

image-152tb7t

To może cię zainteresować