Pani Walewska

4.5 (186 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne kruche ciasto, słodziutka beza, krem i dla przełamania słodyczy dżem porzeczkowy,

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na kruche ciasto:

    500 g mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    pół szklanki cukru pudru
    200 g masła, zimnego
    6 żółtek
    2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%

    Składniki na bezę:

    6 białek
    szczypta soli
    1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
    1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

    Ponadto:

    1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g)
    120 g posiekanych orzechów ziemnych bez soli

    Masa kremowa:

    2 szklanki mleka (500 ml)
    3 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki skrobi ziemniaczanej
    2 żółtka
    3 łyżki cukru
    200 g masła, w temperaturze pokojowej
    kilka kropel aromatu migdałowego lub 2 łyżki likieru Amaretto
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pani walewska

Pani walewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ciasto kruche:
    Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, podzielić ją na 2 równe części, owinąć je folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.

    2. Beza:
    Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodawać stopniowo (to bardzo ważne) i małymi partiami cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubiając. Na koniec dodać przesianą skrobię ziemniaczaną, delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia.

    3. Formę o wymiarach 25 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Jedną część ciasta rozwałkować, wyłożyć na spód i wyrównać. Ciasto posmarować połową dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę posiekanych orzechów. Piec w temperaturze 160ºC przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (z termoobiegiem) lub jeden po drugim (jeśli nie mamy dwóch takich samych form); wtedy najlepiej drugą bezę przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Placki wystudzić.

    4. Krem:
    Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem. Drugą zmiksować z żółtkami, mąką, skrobią (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować do gęstości. Wystudzić, przykrywając folią spożywczą w taki sposób, by folia dotykała powierzchni budyniu.

    Masło umieścić w misie miksera i utrzeć na puch. Dodawać wystudzony budyń, w trzech turach, cały czas ucierając. Dodać aromat migdałowy lub Amaretto i utrzeć.

    Gotowe, wystudzone placki przełożyć masą kremową. Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce.

    Przed podaniem ciasto wyjąć z lodówki do temperatury pokojowej - ciasto kruche i krem maślany miękną, ciasto lepiej się kroi i lepiej smakuje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Dżem owocowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować