Jest to wspaniałe ciasto składające się z dwóch kruchych spodów, które są posmarowane dżemem porzeczkowym, posypane orzechami, pokryte bezą i przełożone kremem. Ciasto niezwykle elegancko wygląda, wspaniale smakuje.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
***przepis na małą blaszkę około 25x25
CIASTO
-1,5 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml)
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 cukier waniliowy
-3 łyżki cukru pudru
-150g miękkiego masła lub margaryny
-3 żółtka (białka odkładamy do bezy)
KREM
-3 żółtka (białka odkładamy do bezy)
-750ml mleka
-1 łyżka mąki pszennej
-2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka
-1 cukier waniliowy
-3/4 szkl cukru
-200g masła lub margaryny
Ciasto pychotka/pani walewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BAZA KREMU
Na początek polecam przygotować budyń czyli bazę kremu.
Do garnka dajemy 3 żółtka (białka odkładamy do bezy) 1 łyżkę mąki pszennej,2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g, 1 cukier waniliowy,3/4 szkl cukru i wszystko mieszamy. Gotujemy mieszając-do zgęstnienia i uzyskania gładkiego budyniu. Najlepiej mieszać trzepaczką. Budyń studzimy.
SPODY
Do miski dajemy składniki na ciasto (białka odkładamy)
Zagniatamy ciasto, dajemy je do woreczka i wstawiamy na 15 minut do lodówki. Ciasto dzielimy na 2 części.
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy połową ciasta dno blaszki. Smarujemy dżemem.
Następnie robimy bezę z połowy składników czyli z 3 białek, 1/3 szkl cukru i 1 łyżki mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier wciąż miksując-miksujemy do rozpuszczenia cukru Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną.
Tak przygotowaną pianę wykładamy na dżem, wyrównujemy i posypujemy orzechami włoskimi (ja jeszcze miałam migdały, więc też je wykorzystałam)
Tak przygotowany spód pieczemy około 25 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół.
Tak samo przygotowujemy drugi spód.
Upieczone spody studzimy.
KREM
Do miski dajemy 200g miękkiego masła, ucieramy na jednolitą masę. Następnie dodajemy stopniowo ostudzony budyń
I krem gotowy.
Kremem przekładamy spody, dociskamy
Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej jednak by poleżało w niej całą noc.
Następnego dnia ciasto pięknie się kroi, jest zwarte, pięknie i bardzo elegancko wygląda.
Komentarze