Ciasto Pychotka/Pani Walewska

4.5 (159 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jest to wspaniałe ciasto składające się z dwóch kruchych spodów, które są posmarowane dżemem porzeczkowym, posypane orzechami, pokryte bezą i przełożone kremem. Ciasto niezwykle elegancko wygląda, wspaniale smakuje.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ***przepis na małą blaszkę około 25x25


    CIASTO

    -1,5 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml)
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -1 cukier waniliowy
    -3 łyżki cukru pudru
    -150g miękkiego masła lub margaryny
    -3 żółtka (białka odkładamy do bezy)

    KREM

    -3 żółtka (białka odkładamy do bezy)
    -750ml mleka
    -1 łyżka mąki pszennej
    -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka
    -1 cukier waniliowy
    -3/4 szkl cukru
    -200g masła lub margaryny

    BEZA

    -6 białek
    -3/4 szkl cukru
    -2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej


    DODATKOWO

    -orzechy włoskie, dżem porzeczkowy
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Ciasto pychotka/pani walewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto Pychotka/Pani Walewska 1. BAZA KREMU

    Na początek polecam przygotować budyń czyli bazę kremu.

    Do garnka dajemy 3 żółtka (białka odkładamy do bezy) 1 łyżkę mąki pszennej,2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g, 1 cukier waniliowy,3/4 szkl cukru i wszystko mieszamy. Gotujemy mieszając-do zgęstnienia i uzyskania gładkiego budyniu. Najlepiej mieszać trzepaczką. Budyń studzimy.

    SPODY

    Do miski dajemy składniki na ciasto (białka odkładamy)
    Zagniatamy ciasto, dajemy je do woreczka i wstawiamy na 15 minut do lodówki. Ciasto dzielimy na 2 części.
    Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy połową ciasta dno blaszki. Smarujemy dżemem.
    Następnie robimy bezę z połowy składników czyli z 3 białek, 1/3 szkl cukru i 1 łyżki mąki ziemniaczanej

    Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier wciąż miksując-miksujemy do rozpuszczenia cukru Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną.


    Tak przygotowaną pianę wykładamy na dżem, wyrównujemy i posypujemy orzechami włoskimi (ja jeszcze miałam migdały, więc też je wykorzystałam)

    Tak przygotowany spód pieczemy około 25 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół.
    Tak samo przygotowujemy drugi spód.
    Upieczone spody studzimy.
    KREM

    Do miski dajemy 200g miękkiego masła, ucieramy na jednolitą masę. Następnie dodajemy stopniowo ostudzony budyń
    I krem gotowy.
    Kremem przekładamy spody, dociskamy
    Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej jednak by poleżało w niej całą noc.
    Następnego dnia ciasto pięknie się kroi, jest zwarte, pięknie i bardzo elegancko wygląda.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier waniliowy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować