Ciasto Pychotka/Pani Walewska

  • wyświetlono: 1774 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Jest to wspaniałe ciasto składające się z dwóch kruchych spodów, które są posmarowane dżemem porzeczkowym, posypane orzechami, pokryte bezą i przełożone kremem. Ciasto niezwykle elegancko wygląda, wspaniale smakuje.

P1018962_Fotor
  • 20 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

***przepis na małą blaszkę około 25x25


CIASTO

-1,5 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml)
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 cukier waniliowy
-3 łyżki cukru pudru
-150g miękkiego masła lub margaryny
-3 żółtka (białka odkładamy do bezy)

KREM

-3 żółtka (białka odkładamy do bezy)
-750ml mleka
-1 łyżka mąki pszennej
-2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka
-1 cukier waniliowy
-3/4 szkl cukru
-200g masła lub margaryny

BEZA

-6 białek
-3/4 szkl cukru
-2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej


DODATKOWO

-orzechy włoskie, dżem porzeczkowy

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Pychotka/Pani Walewska

  • Ciasto Pychotka/Pani Walewska1. BAZA KREMU

    Na początek polecam przygotować budyń czyli bazę kremu.

    Do garnka dajemy 3 żółtka (białka odkładamy do bezy) 1 łyżkę mąki pszennej,2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g, 1 cukier waniliowy,3/4 szkl cukru i wszystko mieszamy. Gotujemy mieszając-do zgęstnienia i uzyskania gładkiego budyniu. Najlepiej mieszać trzepaczką. Budyń studzimy.

    SPODY

    Do miski dajemy składniki na ciasto (białka odkładamy)
    Zagniatamy ciasto, dajemy je do woreczka i wstawiamy na 15 minut do lodówki. Ciasto dzielimy na 2 części.
    Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy połową ciasta dno blaszki. Smarujemy dżemem.
    Następnie robimy bezę z połowy składników czyli z 3 białek, 1/3 szkl cukru i 1 łyżki mąki ziemniaczanej

    Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier wciąż miksując-miksujemy do rozpuszczenia cukru Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną.


    Tak przygotowaną pianę wykładamy na dżem, wyrównujemy i posypujemy orzechami włoskimi (ja jeszcze miałam migdały, więc też je wykorzystałam)

    Tak przygotowany spód pieczemy około 25 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół.
    Tak samo przygotowujemy drugi spód.
    Upieczone spody studzimy.
    KREM

    Do miski dajemy 200g miękkiego masła, ucieramy na jednolitą masę. Następnie dodajemy stopniowo ostudzony budyń
    I krem gotowy.
    Kremem przekładamy spody, dociskamy
    Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej jednak by poleżało w niej całą noc.
    Następnego dnia ciasto pięknie się kroi, jest zwarte, pięknie i bardzo elegancko wygląda.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciasto z orzechamipychotkapyszne ciastoPani Walewskaciasto z krememprzepis na pychotke

Komentarze

Podobne przepisy

Pani Walewska.

Dodane przez: gogusia

Ciasto Pani Walewska

Pyszne ciasto, kiedyś bardzo popularne.

Ciasto Pani Walewska

Dodane przez: Honorata Kielczyk

Ciasto Pani Walewska

Moim zdaniem jest to jedno z najsmaczniejszych...

image-12uuy6n

Dodane przez: EsmeraldaZeSmakiem

Ciasto "Pani Walewska"

Ciacho jest przepyszne! Kruche...

image-1ye6650

Dodane przez: Teodorka

Ciasto Pani Walewska

Moje ulubione ciasto.

Pani Walewska

Dodane przez: Skotka

Ciasto Pani Walewska

Pyszne ciasto na każdą okazję.

Pani Walewska

Dodane przez: krys1a

Pani Walewska

Pyszne kruche ciasto, słodziutka...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE