1.Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy w kulę i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Beza:
Białka ubijamy na sztywno, powoli wsypujemy cukier, na kóncu wsypujemy mąkę.
Ciasto dzielimy na pół. Pierwszą część ciasta wykładamy na blaszkę 22x32, smarujemy dżemem i wykładamy połowę bezy, posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy do zrumieniania, najlepiej na opcji pieczenia "dół". Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo.
Krem:
Połowę mleka zagotowujemy z cukrem waniliowym. Pozostałe mleko miksujemy z żółtkami i mąkami. wlewamy do gotującego się mleka, mieszamy energicznie. Budyń studzimy pod przykryciem.
Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce budyniu, dodajemy aromat. Miksujemy.
Jedną część ciasta wykładamy na blaszkę, smarujemy kremem budyniowym, przykrywamy drugim ciastem. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.Ciasto najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień.
Komentarze