Pani Walewska

4.51 (201 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Znane i lubiane ciasto.U mnie z płatkami migdałowymi.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    2,5 szklanki mąki pszennej,
    1/2 szklanki mąki krupczatki,
    1/2 szklanki pudru,
    5 żółtek,
    20 dkg masła,
    2 łyżki śmietany 12%
    Masa budyniowa:
    2 szklanki mleka,
    2 żóltka,
    3 łyżki mąki pszennej,
    2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    2 cukry waniliowe,
    15 dkg masła,
    kilka kropel aromatu migdałowego.

    Beza:
    7 białek,
    1,5 szklanki cukru,
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Dodatkowo:
    mały słoiczek dżemu porzeczkowego,
    100 g płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

4.51 (201 ocen)

Pani walewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy w kulę i wstawiamy na godzinę do lodówki.
    Beza:
    Białka ubijamy na sztywno, powoli wsypujemy cukier, na kóncu wsypujemy mąkę.
    Ciasto dzielimy na pół. Pierwszą część ciasta wykładamy na blaszkę 22x32, smarujemy dżemem i wykładamy połowę bezy, posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy do zrumieniania, najlepiej na opcji pieczenia "dół". Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo.

    Krem:
    Połowę mleka zagotowujemy z cukrem waniliowym. Pozostałe mleko miksujemy z żółtkami i mąkami. wlewamy do gotującego się mleka, mieszamy energicznie. Budyń studzimy pod przykryciem.
    Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce budyniu, dodajemy aromat. Miksujemy.
    Jedną część ciasta wykładamy na blaszkę, smarujemy kremem budyniowym, przykrywamy drugim ciastem. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.Ciasto najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żółtko

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować