Pani Walewska (Pyszotka)

4.49 (164 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Chociaż to ciasto jest trochę pracochłonne i kaloryczne, to zapewniam że na jednym kawałku nie skończycie.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    400 g mąki
    200 g masła lub margaryny
    150 g (szklanka) cukru pudru
    4 żółtka
    3 łyżki śmietany 18%
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Beza:
    8 białek
    2 szklanki cukru
    2 kopiaste łyżeczki mąki ziemniaczanej
    200 g orzechów włoskich
    ok. 300 g powidła śliwkowego

    Masa budyniowa:
    0,5 l mleka
    0,5 szklanki cukru
    1 kopiasta łyżka mąki pszennej
    1 budyń waniliowy (bez cukru)
    1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
    4 żółtka
    250 g masła
Wystaw ocenę:

4.49 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Beza Powidła Jajko

Pani walewska (pyszotka) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicy przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać masło, żółtka, śmietanę, cukier i sól, wyrobić ciasto. Podzielić na dwie równe porcje. Każdą z części rozwałkować i wyłożyć na wyścielone papierem do pieczenia formy (np.24 x 40).
    Na każdy placek osobno ubić pianę z białek.
    4 białka ubić na sztywno, stopniowo dodając szklankę cukru, na końcu dodać 1 kopiastą łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Pianę wyłożyć na powidło i posypać posiekanymi orzechami (100 g). Czynność powtórzyć z pozostałą częścią składników.
    Placki piec w piekarniku nagrzanym do 150°C (góra-dół) przez ok.45 minut, aż beza będzie cukierkowa. Ciasta wystudzić.

    Krem:
    1 ½ szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W ½ szklanki mleka roztrzepać żółtka, mąkę i budyń. Wlać na gotujące się mleko i mieszając gotować do powstania gęstego kremu. Ostudzić. Utrzeć masło, połączyć z budyniem. Placki przełożyć kremem. Wstawić do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Orzechy Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować