Pani Walewska

4.5 (164 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Ciasto nie jest zbyt skomplikowane,dobrze się kroi i rewelacyjnie wygląda na talerzu. Piekę ją od święta,ale zawsze wszystkim smakuje i zachwyca wyglądem.Kruche ciasto z dżemem porzeczkowym i bezą a do tego gładki krem budyniowy-prawdziwa pychotka :-)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Blaszka 25x36 cm

    Ciasto Kruche:

    500 g mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    pół szkl.cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    6 żółtek L
    200 g masła lub margaryny
    2 łyżki kwaśnej śmietany

    Beza:

    6 białek L
    szczypta soli
    1,5 szkl.cukru
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

    Krem:

    700 ml mleka
    1,5 paczki budyniu waniliowego
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    3 łyżki cukru
    250 g masła
    kilka kropli aromatu migdałowego
    Dodatkowo:

    1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
    2 spore garście płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Pani walewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pychotka. 1. Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia,wrzucić posiekane na mniejsze kawałki masło,posiekać całość w misce nożem,dodać żółtka,cukry,szczyptę soli i śmietanę,zagnieść szybko kruche ciasto,uformować kulę-podzielić na 2 równe części.
    Zawinąć w folię spożywczą i wrzucić do lodówki na ok.1 godz.lub pół godz.w zamrażalniku.
    2 blaszki do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia,rozwałkować ciasto,rozsmarować dżem po pół słoika na blaszkę.
    Bezę przygotowałam z połowy porcji,ponieważ piekłam kruche ciasto jedno po drugim,także drugą bezę zrobiłam tuż przed wyjęciem pierwszej deseczki z piekarnika.
    Połowę białek ubić ze szczyptą soli na sztywno,stopniowo dodać połowę cukru a na koniec wsypać pół łyżeczki mąki ziemniaczanej i wymieszać silikonową łopatką.
  • Pychotka. 2. Bezę wyłożyć na ciasto posmarowane dżemem,rozsmarować równo i posypać połową płatków migdałowych.
    Wstawić do piekarnika na 40 min.i piec w temp.160 C.
    Czynność powtórzyć z drugą deseczką.

    Zagotować pół litra mleka w reszcie rozmieszać trzepaczką rózgową budyń i mąki,ugotować budyń,zdjąć z ognia i przykryć wierzch folią spożywczą,pozostawić do wystygnięcia,do temp.pokojowej.
    Miękkie masło w temp.pokojowej ubić na puch,następnie stopniowo dodawać po łyżce budyniu,na koniec dać aromat migdałowy do smaku,miksować do połączenia.
    Wystudzone deseczki przełożyć kremem i wstawić do lodówki.

Porady

Migdały można zastąpić orzechami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dżem owocowy Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować