to tradycyjne włoska babka pieczona na Boże Narodzenie. Pochodzi z Mediolanu. To, co dla niej charakterystyczne to wysokość - zwykle jest dwa razy taka jak wysokość foremki.
2.Przygotowujemy zaczyn. Do większej miski wlewamy ciepłe mleko, łyżeczkę cukru i drożdże - dokładnie mieszamy. Na wierzch sypiemy łyżkę mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po jakimś czasie drożdże wypełnią miskę.
3.W drugiej misce umieszczamy mąkę, jajka, cukier, masła, skórkę, rodzynki i sól oraz wyrośnięty zaczyn. Ręką lub mikserem wyrabiamy 5 minut elastyczne, miękkie, odchodzące od ręki ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
4.Przygotowujemy 2 okrągłe foremki o średnicy 20 cm. Ponieważ panettone jest wysokie wycinamy paski z papieru o podwójnej wysokości blaszki i wykładamy nim boku tak by powstał wysoki kołnierz. Spód smarujemy masłem.
5.Po tym czasie ponownie wyrabiamy, dzielimy na 2 części i wkładamy do przygotowanych foremek. Czekamy aż podwoi objętość.
6.Przed pieczeniem smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach i kolejne 20-30 minut w 180.
Komentarze