Panettone

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

to tradycyjne włoska babka pieczona na Boże Narodzenie. Pochodzi z Mediolanu. To, co dla niej charakterystyczne to wysokość - zwykle jest dwa razy taka jak wysokość foremki.

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:


  • - mąka pszenna: 750 gramów
    - cukier: 60 dekagramów
    - drożdże: 30 gramów
    - mleko: 0.5 szklanki
    - jaja: 3 sztuki
    - masło: 100 gramów
    - rodzynki (mieszanka rodzynek i sułtanek): 1 szklanka
    - skórka kandyzowana pomarańczowa: 0.25 szklanki
    - wino (słodkie): 0.25 szklanki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - rozmącone jajko: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Panettone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki i skórkę namaczamy w winie.
  • 2. Przygotowujemy zaczyn. Do większej miski wlewamy ciepłe mleko, łyżeczkę cukru i drożdże - dokładnie mieszamy. Na wierzch sypiemy łyżkę mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po jakimś czasie drożdże wypełnią miskę.
  • 3. W drugiej misce umieszczamy mąkę, jajka, cukier, masła, skórkę, rodzynki i sól oraz wyrośnięty zaczyn. Ręką lub mikserem wyrabiamy 5 minut elastyczne, miękkie, odchodzące od ręki ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • 4. Przygotowujemy 2 okrągłe foremki o średnicy 20 cm. Ponieważ panettone jest wysokie wycinamy paski z papieru o podwójnej wysokości blaszki i wykładamy nim boku tak by powstał wysoki kołnierz. Spód smarujemy masłem.
  • 5. Po tym czasie ponownie wyrabiamy, dzielimy na 2 części i wkładamy do przygotowanych foremek. Czekamy aż podwoi objętość.
  • 6. Przed pieczeniem smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach i kolejne 20-30 minut w 180.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować