Muffinki Panettone

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Muffinki w smaku przypominają drożdżówki, z dodatkiem gorącego kakao są pyszne !

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka pszenna: 2 szklanki
    - masło: 150 gramów
    - drożdże (świeże): 40 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - cukier: 5 łyżek
    - sół: 0.5 łyżeczki
    - żurawina (suszona): 100 gramów
    - rodzynki: 100 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Drożdżówka Muffinki

Muffinki panettone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce wymieszać połowę drożdży z 2 łyżkami mąki i 50ml ciepłego mleka. Przygotowany zaczyn odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Powstały zaczyn wymieszać z resztą mleka, mąki, masłem, cukrem, jajami i solą. Powstanie ciasto o kleistej, dość rzadkiej konsystencji. Dodajemy żurawinę i rodzynki, wyrabiamy przez chwilę.
    Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Masę przekładamy łyżką do formy – każdą dziurę wypełniamy do dwóch trzecich.
    Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut, aż będą złotobrązowe.Upieczone muffinki przekładamy na kuchenną kratkę i studzimy. Smacznego!

    http://domowe-wypieki.blogspot.com/2012/02/muffiny-drozdzowe-panettone.html
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Masło Rodzynki Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować