Panettone

0 (0 ocen)

  • 4 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Panettone to rodzaj drożdżowej babki z suszonymi owocami pieczonej we Włoszech z okazji Świąt Bożego Narodzenia. Proces jej pieczenia jest dość długi. Trzeba rozłożyć sobie pracę na dwa dni. Zaczynamy wieczorem by zrobiony zaczyn mógł przeleżeć w lodówce, a następnego dnia po długim procesie rośnięcia i krótkim pieczeniu mamy doskonały wypiek. Tak naprawdę jej wykonanie nie jest trudne a tylko czasochłonne. Wszystko wynagradza smak. Jest to najlepsza babka jaką do tej pory robiłam.

  • 4 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • zaczyn:
    70 ml wody
    5 g świeżych drożdży
    100 g mąki pszennej
    1/2 łyżeczki cukru

    bakalie:
    50 g rodzynek
    50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
    2-3 łyżki rumu

    ciasto właściwe:
    cały zaczyn
    100 ml lekko ciepłego mleka
    30 g świeżych drożdży
    100 g cukru
    100 g miękkiego masła
    3/4 płaskiej łyżeczki soli
    5 żółtek
    350 g mąki pszennej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Panettone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlać wodę, pokruszyć drożdże, wymieszać do ich rozpuszczenia.Wsypać cukier i mąkę, krótko wyrobić ciasto. Odstawić na 1-2 godziny do wyrośnięcia. Ponownie krótko zagnieść, odstawić do lodówki na całą noc.
  • 2. Do miseczki wsypać rodzynki i skórkę pomarańczową, zalać rumem. Wymieszać, odstawić na noc pod przykryciem.
  • 3. Do zaczynu (z poprzedniego dnia) dodać mleko z rozpuszczonymi w nim drożdżami, cukier, miękkie masło, sól, żółtka i mąkę. Wyrobić jednolite ciasto. Wsypać całość bakalii, jeszcze raz krótko wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. Po tym czasie krótko przerobić ciasto, przełożyć do foremki. Lekko zwilżoną ręką wyrównać powierzchnię babki delikatnie ją dociskając do dna. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aż ciasto wypełni całą foremkę co może trwać nawet ok. 2-3 godziny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 30 min. (w innych formach możliwe że trzeba będzie wydłużyć czas pieczenia o ok. 5-10 minut). Gorącą babkę wyjąć, studzić na kratce.

Porady

Taką babkę z powodzeniem można upiec też na Wielkanoc.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować