Rodzaj babki wypiekanej we Włoszech. Jej przygotowanie jest skomplikowane, odbywa się w 5 etapach ale warte smaku.
1 min
Składniki:
500 g mąki
4 jajka
3 żółtka
160 g cukru
160 g miękkiego masła + kosteczka 2x2 cm
60 ml mleka
1 łyżeczka miodu
12 g drożdży
5 g soli
1 cukier waniliowy
120 g rodzynek
40 g kandyzowanej pomarańczy
skórka starta z jednej cytryny
skórka starta z jednej pomarańczy
1.Etap 1
10 g drożdży rozprowadzamy w 60 ml ciepłego mleka z 1 łyżeczką miodu (użyłam naturalnego). Przelewamy do miski i dodajemy 100 g mąki. Wyrabiamy gładkie ciasto bez grudek. Formujemy kulkę, przykrywamy miskę folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
2.Etap 2
Do ciasta dodajemy 60 g cukru, 180 g mąki oraz pozostałe 2 g pokruszonych drożdży. Wyrabiamy przez chwilę. Następnie dodajemy 2 całe jajka i 60 g miękkiego masła. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie ono plastyczne. Ponownie formujemy kulę, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, tym razem na 2 godz.
3.Etap 3
Kiedy ciasto znów podwoi objętość dodajemy 2 jajka, 3 żółtka oraz 220 g mąki. Wyrabiamy przez około 10 minut. Następnie dodajemy 5 g soli i 100 g cukru. Wyrabiamy do połączenia składników. Następnie dodajemy 100 g masła w dwóch etapach po 50 g. Ciągle wyrabiamy. Na koniec dodajemy cukier waniliowy, rodzynki, obie starte skórki oraz kandyzowaną. Wszystko mieszamy, formujemy kulkę, przykrywamy i odstawiamy na 2 godz.
4.Etap 4
Formę na babkę smarujemy masłem bądź wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy na stolnice i wyrabiamy jeszcze ręcznie podsypując mąką. Wkładamy do formy, przykrywamy i odstawiamy jeszcze na 2 godz.
5.Etap 5
Odkrywamy ciasto i zostawiamy jeszcze na 10 minut aby na wierzchu utworzyła się skórka. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ciasto nacinamy delikatnie na znak krzyża a na środku kładziemy kostkę masła 2x2 cm. Wstawiamy do piekarnika. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 190 stopni. Jeśli po kwadransie ciasto przypieka się od góry zmniejszamy temperaturę do 180 stopni lub przykrywamy folią. Ciasto pieczemy łącznie godzinę. Po tym czasie wyjmujemy formę i odstawiamy do wystygnięcia.
Komentarze