1.Drozdze zalewamy polowa szklanki cieplego mleka,dodajemy 1 lyzeczke cukru i 1 lyzke maki,mieszamy i odstawiamy.
2.Zoltka ubijamy wraz z cukrem na jasna ,pulchna mase,pod koniec ubijania dodajemy 2 lyzki rumu.
3.Do miski przesiewamy make,dodajemy szczypte soli,zaczyn z drozdzy,mase jajeczna,pozostale mleko i zagniatamy,na koniec dodajemy sklarowane zimne maslo i laczymy z ciastem tak,aby powstala masa byla gladka,sprezysta i lsniaca.
4.Gotowe ciasto przekladamy do miski ,okrywamy ja folia spozywcza i sciereczka.
Miske odstawiamy na 4 godz. w niezbyt cieple miejsce ( ciasto ma rosnac b. wolno ).
5.Po tym czasie przekladamy ciasto na deske ( podsypujemy je niewielka iloscia maki a najlepiej z maki nie korzystac ,robimy dolek dodajemy starta skorke z umytych i wysuszonych owocow cytryny i pomaranczy,potem odcedzone dobrze z rumu rodzynki,zagniatamy pomagajac sobie metalowa lub plastikowa lopatka,tak tylko do polaczenia skladnikow i ponownie ciasto wedruje na 3 godz. do wyrastania.
6.Najlepiej do "panettone" uzyc papierowych gotowych ,wysokich foremek,ja nie mialam takiej ,wiec wykorzystalam metalowy waski ,lecz wysoki garnek,wysmarowalam go masle,wylozylam dno krazkiem z papieru do pieczenia potem takze boki.
7.Ciasto wykladamy ponownie,lekko zagniatamy i przekladamy do przygotowanej formy lub tak jak ja -garnka.
8.Ciasto pozostawiamy do kolejnego wyrastania na 2 godz.
Pieczemy w temp.180stC przez 45 min.
9.Z podanych skladnikow przygotowujemy lukier ( ma pozostac bardzo gesty )
Polewamy nim zimne ciasto i dekorujemy owocami kandyzowanymi.
Smacznego!
Komentarze