1.Mleko i maslo podgrzac w garnku, az maslo roztopi sie, ostudzic
2.Make przesiac do miski, dodac cukier i sol. Na srodku zrobic wglebienie i pokruszyc drozdze. Dodac 3/4 ilosci mleka z maslem, zmiksowac hakiem na gladka mase. Dodac reszte mleka i otarta skorke pomaranczy. Miksowac jeszcze kilka minut, miske zakryc bawelnianym recznikiem i odstawic w cieple miejsce. Ciasto musi podwoic swoja objetosc, u mnie trawlo to ok 1 godz.
3.W czasie rosniecia ciasta nougat i biala czekolada pokroic w male kostki, zamrozic.
4.Kiedy ciasto juz wyroslo ponownie zmiksowac i dodac najpierw pistacje i skorke pomaranczowa, nastepnie nougat i czekolada.
5.Na oproszonej maka stolnicy uformowac z ciasta kule i przelozyc do natluszczonej formy. Forme ponownie przykryc recznikiem i odstawic do wyrosniecia, ok. 30 min.
6.Piec 30min na najnizszej szynie w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Po tym czasie ciasto posmarowac zoltkiem zmieszanym z 1 lyz woda i ponownie wstawic do piekarnika na 10-15 minut. Ciasto ostudzic, podawac posypane cukrem pudrem.
Komentarze