Panettone

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

to wyjatkowo delikatne ciasto drozdzowe z nougatem i pistacjami

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mleko: 300 mililitrów
    - maslo: 50 gramów
    - mąka: 450 gramów
    - cukier: 80 gramów
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - świeże drożdże: 0.5 sztuki
    - swiezo stara skorka z pomaranczy: 1 sztuka
    - nougat: 50 gramów
    - biala czekolada: 50 gramów
    - pistacje: 50 gramów
    - skórka pomarańczowa: 50 gramów
    - zoltko: 1 sztuka
    - puder cukier: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Panettone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko i maslo podgrzac w garnku, az maslo roztopi sie, ostudzic
  • Panettona 2. Make przesiac do miski, dodac cukier i sol. Na srodku zrobic wglebienie i pokruszyc drozdze. Dodac 3/4 ilosci mleka z maslem, zmiksowac hakiem na gladka mase. Dodac reszte mleka i otarta skorke pomaranczy. Miksowac jeszcze kilka minut, miske zakryc bawelnianym recznikiem i odstawic w cieple miejsce. Ciasto musi podwoic swoja objetosc, u mnie trawlo to ok 1 godz.
  • Panettona 3. W czasie rosniecia ciasta nougat i biala czekolada pokroic w male kostki, zamrozic.
  • 4. Kiedy ciasto juz wyroslo ponownie zmiksowac i dodac najpierw pistacje i skorke pomaranczowa, nastepnie nougat i czekolada.
  • Panettona 5. Na oproszonej maka stolnicy uformowac z ciasta kule i przelozyc do natluszczonej formy. Forme ponownie przykryc recznikiem i odstawic do wyrosniecia, ok. 30 min.
  • Panettona 6. Piec 30min na najnizszej szynie w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Po tym czasie ciasto posmarowac zoltkiem zmieszanym z 1 lyz woda i ponownie wstawic do piekarnika na 10-15 minut. Ciasto ostudzic, podawac posypane cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować