Przerażające, zaskakujące, pysznie kruche ciasteczka w kształcie paluchów. Do ich dekoracji można użyć czerwonego lukru, wtedy będą jeszcze bardziej straszne... :)
Paluchy wiedźmy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Migdały zalewamy wrzątkiem i po kliku minutach wyjmujemy je z wody. Dzięki temu bez problemu ściągniemy z nich skórkę. Pozbawione skórki migdały dzielimy na połówki.
W misce łączymy wszystkie suche składniki, dodajemy miękkie masło i jajko. Zagniatamy jednolite ciasto do chwili, aż utworzy kulę. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na około godzinę.
Po godzinie z ciasta odrywamy kawałeczki ciasta (u mnie każdy kawałek ważył 12 g) i formujemy wałeczki, odrobinę chudsze i krótsze od naszych palców, bo podczas pieczenia palce spuchną.
Wałeczki układamy na podsypanej mąką blasze i w miejscu paznokcia umieszczamy migdał, posmarowany od spodu białkiem (aby nie odpadł w trakcie pieczenia) i dodatkowo dociskamy. Nożem nacinamy wałeczek w miejscach, gdzie palec się zgina.
Pieczemy w 200 stopniach 10m minut.
Kiedy ciasteczka przestygną można udekorować je czerwonym lukrem.
Komentarze