Paluchy wiedźmy

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przerażające, zaskakujące, pysznie kruche ciasteczka w kształcie paluchów. Do ich dekoracji można użyć czerwonego lukru, wtedy będą jeszcze bardziej straszne... :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - masło (miękkie): 200 gramów
    - cukier puder: 0.75 szklanki
    - Jajko: 1 sztuka
    - ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka
    - mąka pszenna: 2.5 szklanki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka

    - migdały (całe): 100 gramów
    - białko (do smarowania): 1 sztuka
    - lukier czerwony (do dekoracji): 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Paluchy wiedźmy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Migdały zalewamy wrzątkiem i po kliku minutach wyjmujemy je z wody. Dzięki temu bez problemu ściągniemy z nich skórkę. Pozbawione skórki migdały dzielimy na połówki.
    W misce łączymy wszystkie suche składniki, dodajemy miękkie masło i jajko. Zagniatamy jednolite ciasto do chwili, aż utworzy kulę. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na około godzinę.
    Po godzinie z ciasta odrywamy kawałeczki ciasta (u mnie każdy kawałek ważył 12 g) i formujemy wałeczki, odrobinę chudsze i krótsze od naszych palców, bo podczas pieczenia palce spuchną.
    Wałeczki układamy na podsypanej mąką blasze i w miejscu paznokcia umieszczamy migdał, posmarowany od spodu białkiem (aby nie odpadł w trakcie pieczenia) i dodatkowo dociskamy. Nożem nacinamy wałeczek w miejscach, gdzie palec się zgina.
    Pieczemy w 200 stopniach 10m minut.
    Kiedy ciasteczka przestygną można udekorować je czerwonym lukrem.


Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować