Paluchy wiedźmy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski dodajemy wszystkie suche składniki ,dodajemy jajko i masło. Ugniatamy ciasto
Utworzoną kulę owijamy folia i na godzinę wstawiamy do lodówki.
W między czasie migdały zalewamy wrzątkiem na kilka minut, po to aby dobrze odchodziła od nich skórka.
obieramy i dzielimy na połówki
Po godzinie ciasto wyjmujemy z lodówki i odrywając małe kuleczki formujemy wałek nieco krótszy od rzeczywistej długości palca, gdyż w czasie pieczenia i tak urosną, nacinamy lekko nożem w miejscach rzeczywistych zgięć. W miejscu paznokci smarujemy rozkłóconym białkiem i przyklejamy połówkę migdała.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika, pieczemy przez około 10 minut w temperaturze około 200 stopni.
Gdy ostygną namaczamy oba końce palucha w dżemie.
Komentarze