paluchy wiedźmy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 25 min

choć wyglądają przerażająco to świetny pomysł na Halloween

  • 1 godz. 25 min

Składniki:

  • Paluchy wiedźmy :
    2 i 2/3 szklanki mąki
    masło (1 kostka)
    cukier puder (1 szklanka)
    jajko (1 sztuka)
    ekstrakt z wanilii (1 łyżeczka)
    proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
    sól (1 łyżeczka)
    białko (1 sztuka)
    czerwony dżem np truskawkowy(10 dag)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Paluchy wiedźmy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski dodajemy wszystkie suche składniki ,dodajemy jajko i masło. Ugniatamy ciasto
    Utworzoną kulę owijamy folia i na godzinę wstawiamy do lodówki.
    W między czasie migdały zalewamy wrzątkiem na kilka minut, po to aby dobrze odchodziła od nich skórka.
    obieramy i dzielimy na połówki
    Po godzinie ciasto wyjmujemy z lodówki i odrywając małe kuleczki formujemy wałek nieco krótszy od rzeczywistej długości palca, gdyż w czasie pieczenia i tak urosną, nacinamy lekko nożem w miejscach rzeczywistych zgięć. W miejscu paznokci smarujemy rozkłóconym białkiem i przyklejamy połówkę migdała.
    Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika, pieczemy przez około 10 minut w temperaturze około 200 stopni.
    Gdy ostygną namaczamy oba końce palucha w dżemie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Halloween

Podobne przepisy

To może cię zainteresować