Paluchy krucho-drożdżowe z makiem

4.67 (3 ocen)

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Przepyszne, delikatne i bardzo kruche paluchy na każdą kieszeń i umiejętności. Robi się je błyskawicznie. Pieczemy je zaraz po zarobieniu ciasta, nie czekając aż wyrośnie.
Smakowity dodatek do barszczyku czerwonego i innych zup. Sprawdzą się na imprezach rodzinnych jako chrupiąca przekąska. Zamiast maku możemy użyć kminku lub ulubionych ziół.

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    50 g drożdży
    250 g kwaśnej śmietany
    150 g masła
    3 żółtka
    3 łyżeczki maku
    1 łyżeczka soli
    1/3 łyżeczki chili

    opcjonalnie do posypki:

    ser żółty
    papryka słodka
    pieprz świeżo mielony
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Paluszki

Paluchy krucho-drożdżowe z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozdrabniamy w śmietanie.
    Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól, mak, chili, masło i łączymy składniki siekając nożem. Dodajemy żółtka, chwilę jeszcze siekamy i dodajemy śmietanę z drożdżami. Na tym etapie zagniatamy ręcznie do uzyskania elastycznego miękkiego ciasta.
    Ciasto możemy rozwałkować i wykrawać paluchy lub rolować ciasto na ich kształt.
    Gotowe paluchy układamy na blaszce wyłożonej papierem. Smarujemy po wierzchu białkiem i posypujemy grubo mieloną solą. Możemy je posypać również żółtym serem i słodką papryką,

Porady

Paluchy smakują równie dobrze następnego dnia po upieczeniu. Możemy do ciasta dodać domową prażoną cebulę zamiast maku i tym sposobem mamy fajną przekąskę do piwa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować