Paluszki krucho-drożdżowe do barszczu

4.47 (202 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepis na te pyszne domowe paluszki dostałam od koleżanki. Doskonale smakują z czerwonym barszczem ale również stanowią świetną przekąskę na piknik, do pracy czy do szkoły. Do posypania paluszków użyłam kminku bo on mi najbardziej do nich pasował. Ale równie dobrze może to być mak lub ulubione suszone zioła.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szkl mąki pszennej
    3 łyżeczki soli
    15 dag masła lub margaryny
    2 dag świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    ok 175 ml ciepłego mleka

    1 jajko do posmarowania
    sól gruboziarnista i kminek do posypania
Wystaw ocenę:

4.47 (202 ocen)

Paluszki krucho-drożdżowe do barszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Mąkę, sól, masło i drożdże zarobić z taką ilością ciepłego mleka (u mnie było to 175 ml) aby otrzymać ciasto gładkie i elastyczne, jak np. na kopytka. Grubo rozwałkować i kroić wąskie i długie paluszki. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kminkiem i ewentualnie solą. Wtedy jednak proponuję dodać jej mniej do ciasta gdyż paluszki będą wg mnie za słone.
    Paluszki piec w 190 stopniach na rumiany kolor.
    Najlepiej smakuje z czerwonym barszczykiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Kminek Bułka pszenna typu paluch

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować