Drożdżowe paluchy z kminkiem

  • wyświetlono: 1469 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Na świąteczny stół obowiązkowo polecam przygotować takie paluchy drożdżowe z kminkiem. Moje wyszyły bardzo chrupiące. Polecam podać je z czerwonym, czystym barszczykiem. Zapewniam, że będzie pysznie. Z receptury wyszło mi aż pięć blaszek i dodam, że ,,mignęły się'' raz dwa. Pyszne były.

bgg (Kopiowanie)
  • 4 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka ciepłego mleka
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju

Dodatkowo:
1 jajko
kminek cały według uznania
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło lub margaryna do posmarowania blaszek

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżowe paluchy z kminkiem

  • Ciasto.1. Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku wraz z cukrem. Następnie wlewamy do mąki i mieszamy widelcem ( nie zagniatamy ), aż składniki połączą się, w razie potrzeby dolewamy jeszcze ciepłego mleka. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
    Po tym czasie dodajemy sól i olej i zagniatamy przez kilka minut. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Formowanie.2. Formowanie paluchów: Następnie na stolnicy posypanej mąką pszenną ciasto dzielimy na małe kawałki i toczymy paluchy, to od nas zależy jakiej grubości i długości mają być, ale należy pamiętać, że jeszcze urosną podczas pieczenia.
  • Do pieczenia.3. Do pieczenia: Utoczone paluchy układamy na blaszce posmarowanej cieniutko masłem lub margaryną. Zachowujemy odstępy, bo urosną. Następnie za pomocą pędzelka smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem według uznania.
  • Pieczenie.4. Pieczenie: Paluchy pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut.
  • Podanie.5. Podanie: Gotowe paluchy podajemy, np. z czerwonym barszczykiem. Smakują gorące zaraz po upieczeniu jak i zimne. Smacznego.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi 5 blaszek paluchów.
Kminek według uznania.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

drożdżowekminekprzekąskakarnawałboże narodzeniepaluchypaluchy drożdżowedo barszczusłone przekąskidrożdżowe słone

Komentarze

Podobne przepisy

Paluchy pizzowe z pesto lub z salami i mozarellą

Dodane przez: AnkaFiranka

Paluchy pizzowe z pesto lub z salami i mozarellą

Jeśli szukacie pomysłu na szybką...

Półfrancuskie paluchy z serem żółtym i ketchupem.

Dodane przez: BABECZKA 35

Półfrancuskie paluchy z serem żółtym i ketchupem

Od czasu do czasu lubię przygotować...

Paluchy z soi

Dodane przez: Monika Och

Paluchy z soi

Przepis znalazłam w starym zeszycie...

paluchy pizzowe

Dodane przez: Nina80

paluchy pizzowe

paluchy pizzowe, super na imprezę...

Paluchy serowe

Dodane przez: Armi As

Paluchy serowe

Te paluchy są idealną przekąską...

Paluchy z ciasta francuskiego z boczkiem - hit imprez

Dodane przez: gotowaniepomojemu.pl

Paluchy z ciasta francuskiego z boczkiem...

Paluchy z ciasta francuskiego,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE