Paluchy drożdżowe z serem

4 (3 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Paluchy serowe są świetną przekąską idealną na imprezę. U mnie zawsze sprawdzają się takie rzeczy. Dzieci je uwielbiają, Bardzo proste w przygotowaniu. Poniżej przepis na 8 sztuk. Zachęcam do spróbowania :-)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
    25 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    250 ml ciepłej wody
    1 łyżeczka soli
    50 ml oliwy

    Dodatkowo:
    150 g tartego żółtego sera
    ziarenka czarnuszki lub sezamu
    1 jajko do posmarowania
Wystaw ocenę:

4 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Przekąski

Paluchy drożdżowe z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru. Resztę składników przełożyć do miski i wlać zaczyn. Wyrobić elastyczne ciasto (ok. 10 minut wyrabiania), w razie potrzeby dodać wody lub mąki. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.

    Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat podsypany mąką i ponownie krótko wyrobić. Następnie rozwałkować na cienki prostokąt i podzielić na 8 równych pasków, czyli przeciąć na 4 części wzdłuż i całość na pół (dokładnie wszystko widać na dołączonym filmiku.

    Na każdy kawałek nałożyć ser, zwinąć w rulonik i dokładnie docisnąć, żeby ser nie wypłynął. Paluchy przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować rozbełtanym jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka. Posypać ziarenkami i włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, piec ok. 10-15 minut do zrumienienia.

    SMACZNEGO!!!

    Filmik z przepisem znajdziesz również na YouTube Gotowanie Po Mojemu
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser żółty Mąka Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować