Pałki kurczaka pieczone w majonezowo-musztardowej marynacie z syropem klonowym

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Błyskawiczne do przygotowania, w majonezowo musztardowej marynacie z odrobiną syropu klonowego, dzięki temu mają ostro słodką nutę. Bardzo smaczny dodatek do drugiego dania. Uwielbiane również przez najmłodszych, są soczyste z chrupiącą skórką.

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1-1,2 kg pałek z kurczaka
    1 kostka bulionowa drobiowa
    4 ząbki czosnku
    ½ szklanki majonezu
    2 łyżki ostrej musztardy
    1 łyżka syropu klonowego
    2 łyżki oliwy
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka pieprzu czarnego świeżo mielonego
    Natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Syropy Dania główne Majonez

Pałki kurczaka pieczone w majonezowo-musztardowej marynacie z syropem klonowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marynata 1. Pałki kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym ułożyć w dużej misce.
    Przygotować marynatę:
    Do małej miseczki przecisnąć przez praskę obrany czosnek, dodać pokruszoną kostkę bulionową, utrzeć z solą, pieprzem oraz słodka papryką. Wlać oliwę i syrop klonowy, dodać majonez i musztardę, całość wymieszać na jednolitą masę. Wlać do miski z pałkami całość dokładnie wymieszać aby mięso było dobrze pokryte marynatą.
  • Przed pieczeniem 2. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny, po tym czasie przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć folia aluminiową , włożyć do nagrzanego do 200*c piekarnika i piec około 1 godziny. Na 20 minut przed końcem pieczenia, folię ściągnąć i przyrumienić mięso.
    Podawać gorące posypane natką pietruszki.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować