Pałki kurczaka w majonezowej marynacie

5 (197 ocen)

  • 2 godz.

Cały obiad w jednym naczyniu, pałki kurczaka w majonezowo musztardowej marynacie z suszonymi warzywami i przyprawami są soczyste i smakują obłędnie. Z powodzeniem zastąpią dwudaniowy obiad. Można je podać z bukietem ulubionych surówek. Polecam!

  • 2 godz.

Składniki:

  • ½ kg ziemniaków
    Przyprawa do ziemniaków
    6 pałek z kurczaka

    Marynata:
    150 ml majonezu
    2 czubate łyżki ostrej musztardy
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka suszonej warzywnej jarzynki
    2 łyżki oliwy
    ½ łyżeczki soli
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    ½ łyżeczki wędzonej papryki
Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Pałki kurczaka w majonezowej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieram, myję kroję na małe cząstki, oprószam solą do smaku oraz przyprawą do ziemniaków, układam w naczyniu żaroodpornym.
  • 2. Czosnek obieram, przeciskam przez praskę ucieram go z oliwą oraz solą i papryką słodką i wędzoną, taką mieszanką nacieram pałki, i wstawiam na godzinę do lodówki.
    Majonez łączę z musztardą oraz suszoną jarzynką.
  • 3. Pałki po wyjęciu z marynaty olejowej maczam w marynacie majonezowej i układam na ziemniakach, całość przykrywam folią aluminiową i piekę godzinę w temp 180*c.
    Na kilka minut przed końcem pieczenia, pałki odkrywam z folii , aby złapały rumieńca.
    Podaje gorące z ulubionym bukietem, surówek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować