Pączki z marmoladą i lukrem żurawinowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Kiedy nadchodzi Tłusty Czwartek warto pokusić się o przygotowanie pączków w domu, to wcale nie takie trudne.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki pszennej
    20 g świeżych drożdży
    1 szklanka ciepłego mleka
    60 g cukru
    60 g masła
    2 jajka
    1 łyżka spirytusu (można zastąpić wódką lub octem)
    marmolada
    smalec do smażenia

    Lukier:
    1 szklanka cukru pudru
    sok żurawinowy
    kandyzowana skórka pomarańczowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki z marmoladą i lukrem żurawinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku przygotowujemy sobie składniki (wszystkie oprócz mleka powinny mieć temperaturę pokojową).

    Drożdże kruszymy do miski, dodajemy 1/4 szklanki ciepłego mleka, 1 łyżkę cukru i 3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.

    Resztę mąki przesiewamy, dodajemy cukier, lekko roztrzepane jajka, spirytus, zaczyn drożdżowy i pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od miski i dłoni. Następnie dodajemy roztopione masło i ponownie wyrabiamy. Formujemy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny (powinno podwoić swoją objętość).

    Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko podsypaną mąką stolnicę, delikatnie rozwałkowujemy na grubość ok. 2 cm. Obręczą lub szklanką wycinamy kółka. Odkładamy je, przykrywamy ściereczką i ponownie dajemy im wyrosnąć ok. 40 minut (im bardziej są wyrośnięte, tym ładniejszy pierścień utworzy się wokół pączka).

    Wyrośnięte pączki wkładamy porcjami na rozgrzany do temperatury 175 stopni smalec. Smażymy ok. 1-1,5 minuty z każdej strony. Wyciągamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

    Jeszcze ciepłe nadziewamy marmoladą za pomocą szprycy, smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i niewielkiej ilości soku żurawinowego, wierzch posypujemy skórką pomarańczową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować