Pączki z jabłkowo-cynamonowym nadzieniem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Smaczne pączki z owocowym nadzieniem. Cynamon podkręca smak jabłek.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    20 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    400 g mąki pszennej
    2 jajka
    80g roztopionego i przestudzonego masła
    50 g cukru
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżka spirytusu
    200 ml letniego mleka

    Nadzienie:
    2 jabłka
    1/2 łyżeczki cynamonu
    2 łyżki cukru
    1/2 szklanki wody
    1 łyżka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki ziemnej wody

    Lukier:
    5 łyżek cukru pudru
    Kilka łyżek wrzątku

    Dodatkowo:
    1,5 l oleju do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pączki

Pączki z jabłkowo-cynamonowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować nadzienie: jabłka zetrzeć na tarce, przełożyć do garnka, zalać wodą i dodać cukier i cynamon. Zagotować. Dodać mąkę ziemniaczaną rozrobioną w zimnej wodzie i gotować całość, aż masa widocznie zgęstnieje.
  • 2. Przygotować rozczyn do ciasta: cukier rozpuścić w letniej wodzie, dodać drożdże, 1 łyżkę mąki i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Przykryć na 15 minut do wyrośnięcia.
  • 3. Do misy włożyć wszystkie składniki na ciasto i wyrobić na jednolitą i elastyczną masę. Przykryć na godzinę do wyrośnięcia.
  • 4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Każde rozwałkować, a na środek dać łyżkę nadzienia jabłkowego. Końce założyć do środka i zlepić tworząc kulkę. Pączki przykryć do wyrośnięcia na 15 minut.
  • 5. Po tym czasie smażyć pączki po 3 minuty z każdej strony na rozgrzanym oleju w 180 stopniach. Po usmażeniu odsączyć z tłuszczu.
  • 6. Składniki na lukier włożyć do miski i wymieszać. Zanurzać wierzch pączków w lukrze i odstawić do jeśli zastygnięcia.

Porady

Nie można smażyć pączków w zbyt wysokiej temperaturze, ponieważ pączki będą surowe w środku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować