Pączki z jabłkowo-cynamonowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować nadzienie: jabłka zetrzeć na tarce, przełożyć do garnka, zalać wodą i dodać cukier i cynamon. Zagotować. Dodać mąkę ziemniaczaną rozrobioną w zimnej wodzie i gotować całość, aż masa widocznie zgęstnieje.
2.Przygotować rozczyn do ciasta: cukier rozpuścić w letniej wodzie, dodać drożdże, 1 łyżkę mąki i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Przykryć na 15 minut do wyrośnięcia.
3.Do misy włożyć wszystkie składniki na ciasto i wyrobić na jednolitą i elastyczną masę. Przykryć na godzinę do wyrośnięcia.
4.Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Każde rozwałkować, a na środek dać łyżkę nadzienia jabłkowego. Końce założyć do środka i zlepić tworząc kulkę. Pączki przykryć do wyrośnięcia na 15 minut.
5.Po tym czasie smażyć pączki po 3 minuty z każdej strony na rozgrzanym oleju w 180 stopniach. Po usmażeniu odsączyć z tłuszczu.
6.Składniki na lukier włożyć do miski i wymieszać. Zanurzać wierzch pączków w lukrze i odstawić do jeśli zastygnięcia.
Porady
Nie można smażyć pączków w zbyt wysokiej temperaturze, ponieważ pączki będą surowe w środku.
Komentarze