Pączki z nadzieniem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy 150 gram mąki, dodajemy łyżeczkę cukru, rozgniecione drożdże oraz połowę letniego mleka. Wszystko mieszamy, przykrywamy bawełniana ściereczką, odstawiamy ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zaczyn, utarte żółtka, resztę mleka, szczyptę soli oraz alkohol. Wyrabiamy gładkie lśniące ciasto, gdy ciasto będzie odstawać od ręki a na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki powietrza wlewamy roztopione masło. Wyrabiamy do momentu aż cisto wchłonie masło, przykrywamy bawełniana ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm., szklanką wycinamy krążki, na każdy krążek nakładamy krem czekoladowy, przykrywamy drugim krążkiem, zlepiamy brzegi, ponownie wycinamy szklanką, pączki będą miały ładny kształt. Tak przygotowane pączki układamy na stolnicy posypanej mąką, przykrywamy ściereczką, pozostawiamy do wyrośnięcia. Tłuszcz rozpuszczamy w garnku, pączki wrzucamy partiami na gorący tłuszcz, smażymy pod przykryciem, na złoty kolor z obydwu stron. Usmażone pączki układamy na ręczniku papierowym, pozostawiamy do ostudzenia. Do rondla przekładamy połamaną czekoladę, dodajemy śmietanę, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy pączki.
Porady
Z podanego przepisu powinno wyjść około 30 pączków.
Komentarze