Pączki z nadzieniem różanym

4.98 (178 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

W karnawale zawsze smażę pączki, szczególnie te z nadzieniem różanym. Zawsze robię ich dużo więcej bo moi domownicy bardzo go lubią.

Składniki:

  • 1 kilogram mąki

    10 żółtek

    100 gram świeżych drożdży

    1 łyżka cukru

    400 ml. letniego mleka

    150 gram masła

    150 gram cukru pudru

    szczypta soli

    50 ml. wódki lub spirytusu

    Dodatkowo:

    500 gram różanej marmolady

    cukier puder do posypania

    olej lub tłuszcz do smażenia


Wystaw ocenę:

4.98 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki z nadzieniem różanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z niewielkiej liści mąki, mleka, drożdży i cukru robimy zaczyn, odstawiamy na kilka minut pod przykryciem do wyrośnięcia. Do mąki dodajemy zaczyn, utarte żółtka z cukrem pudrem, oraz pozostałe składniki, zagniatamy gładkie ciasto, wlewamy roztopione masło, ponownie zagniatamy. Odstawiamy do wyrośnięcia, wałkujemy na grubość 0,5 cm., szklanką wycinamy krążki , układamy marmoladę różaną, zlepiamy, szklanką ponownie wycinamy każdy pączek. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Pączki smażymy na gorącym tłuszczu na złoty kolor z obydwu stron, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Ostudzone pączki posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Z podanego przepisu powinno wyjść 60 pączków.Pączki możemy zrobić z innym smakiem marmolady.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować