Pączki z nadzieniem różanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuszczamy w połowie szklanki ciepłego mleka z łyżeczką cukru. Do przesianej mąki dodajemy połowę płaskiej łyżeczki soli, cukier waniliowy, 1 łyżkę masła, 3 żółtka, pół szklanki mleka i kieliszek spirytusu. Mieszamy wszystkie składniki, dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy regulując mlekiem, do momentu kiedy będzie odchodzić od rąk. Tak wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę, przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta, pączki formujemy inaczej, nie wyciskamy ciasta szklanką tylko urywamy kawałek ciasta, płaszczymy, nadziewamy łyżeczką marmolady i zlepiamy w kulkę. i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Pączki smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym, usmażone układamy na ręczniczkach papierowych w celu osączenia z tłuszczu. Układamy na talerzu, posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem lub czekoladą.
Komentarze