Pączki z nadzieniem różanym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne pączki, nadziane marmoladą różaną. Smażę takie pączki od ponad 25 lat i są super, znikają z talerza w mgnieniu oka :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na 11 dużych pączków.

    drożdże świeże 3 dag
    mąka 0,5 kg
    żółtka 3
    połowa płaskiej łyżeczki soli
    kieliszek spirytusu 25 ml
    1 łyżka masła
    mała paczka cukru waniliowego
    mleko szklanka (do wyrobienia ciasta)
    marmolada różana
    olej rzepakowy do głębokiego smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki z nadzieniem różanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w połowie szklanki ciepłego mleka z łyżeczką cukru. Do przesianej mąki dodajemy połowę płaskiej łyżeczki soli, cukier waniliowy, 1 łyżkę masła, 3 żółtka, pół szklanki mleka i kieliszek spirytusu. Mieszamy wszystkie składniki, dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy regulując mlekiem, do momentu kiedy będzie odchodzić od rąk. Tak wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę, przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta, pączki formujemy inaczej, nie wyciskamy ciasta szklanką tylko urywamy kawałek ciasta, płaszczymy, nadziewamy łyżeczką marmolady i zlepiamy w kulkę. i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Pączki smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym, usmażone układamy na ręczniczkach papierowych w celu osączenia z tłuszczu. Układamy na talerzu, posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem lub czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować