Pączki z nadzieniem słonego karmelu

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pączki na specjalną okazję – tłusty czwartek, dla dorosłych. Delikatne pączki, mocne nadzienie a całość oprószone cukrem pudrem.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na 25 sztuk:
    Ciasto:
    60 dag mąki tortowej + do podsypania
    1 opakowanie suszonych drożdży – 7 g
    4 duże zółtka
    1 jajko
    1 łyżka spirytusu
    200 ml ciepłego mleka
    6 dag masła
    Sól do smaku
    4 kostki smalcu – 80 dag smalcu do smażenia
    Nadzienie:
    200 ml słonego karmelu
    ¾ szklanki mleka(pojemność szklanki 200 ml)
    1 łyżka cukru
    1 duże żółtko
    1 budyń waniliowy
    Cukier puder do posypania pączków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Pączki Jajko

Pączki z nadzieniem słonego karmelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: do miski robota przesiać mąkę, dodać sól, żółtka, jajko, spirytus, mleko, stopiony tłuszcz – wyrobić na małych obrotach na gładkie, nie lśniące tłuszczem ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce by cisto wyrosło. Potem przenieść na stolnicę podsypaną mąką ciasto, rozwałkować na placek o grubości około 1,5 cm, wyciąć szklanką kółka. Ułożyć na ściereczce w pewnej odległości od siebie w ciepłym miejscu, by kółka wyrosły. Smalec rozgrzać do temp. pieczenia, partiami wrzucać pączki do pieczenia i smażyć na rumiany kolor z dwóch stron. Osączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku z pączków.
    Mleko zagotować z cukrem. Karmel wymieszać z żółtkiem i budyniem, wlać do gorącego mleka, ugotować gęsty budyń. Lekko przestudzonym nadziać pączki(ja nacięłam jeden bok nożem i naniosłam nadzienie), posypać cukrem pudrem.

Porady

Pączki można delikatnie polukrować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować