Pączki z nadzieniem słonego karmelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: do miski robota przesiać mąkę, dodać sól, żółtka, jajko, spirytus, mleko, stopiony tłuszcz – wyrobić na małych obrotach na gładkie, nie lśniące tłuszczem ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce by cisto wyrosło. Potem przenieść na stolnicę podsypaną mąką ciasto, rozwałkować na placek o grubości około 1,5 cm, wyciąć szklanką kółka. Ułożyć na ściereczce w pewnej odległości od siebie w ciepłym miejscu, by kółka wyrosły. Smalec rozgrzać do temp. pieczenia, partiami wrzucać pączki do pieczenia i smażyć na rumiany kolor z dwóch stron. Osączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku z pączków.
Mleko zagotować z cukrem. Karmel wymieszać z żółtkiem i budyniem, wlać do gorącego mleka, ugotować gęsty budyń. Lekko przestudzonym nadziać pączki(ja nacięłam jeden bok nożem i naniosłam nadzienie), posypać cukrem pudrem.
Komentarze