Puchate rogaliki drożdżowe z jabłkowo-cynamonowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Prace należy rozpocząć od przygotowania nadzienia. Jabłka obrać, jedno pokroić w kostkę, a drugie zetrzeć na tarce. Jabłko potarte na tarce włożyć do rondelka, podlać wodą, dodać cukier i cynamon. Zagotować. Jabłko pokrojone w kostkę dodać po kilku minutach do rondelka i gotować 5 minut. Mąkę ziemniaczaną wymieszać osobno z zimną wodą i stopniowo dodawać do jabłek, aż całość zgęstnieje.
2.Ciasto: do letniego mleka wkruszyć drożdże, dodać po 1 łyżeczce cukru i mąki. Wymieszać i odstawić na 15 min aż zaczyn ruszy.
3.Jajka i resztę cukru utrzeć na puszysto, dodać wszystkie składniki na ciasto i rozczyn. Wyrobić całość w robocie z końcówką z hakiem na gładką i elastyczną masę około 8 minut. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
4.Wyrośnięte ciasto wyjąć , odgazować i podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować dość cienko na koło i pociąć każda na 8 trójkątów. W szerszej części położyć nadzienie i zawinąć do środka uzyskując kształt rogalika. Końce lekko zagiąć do środka. Odstawić rogaliki na blaszkę i przykryć do ponownego wyrośnięcia na 10 minut.
5.W międzyczasie przygotować lukier. Wycisnąć sok z pomarańczy. Dodać cukier puder i skórkę z otartej pomarańczy. Wymieszać i odstawić.
6.Wyrośnięte rogaliki posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem i piec w 180 stopniach góra-dół. 15-20 min. Po upieczeniu wystudzić na kratce.
7.Wystudzone rogaliki zamoczyć w lukrze i pozostawić do wyschnięcia.
Komentarze