Puchate rogaliki drożdżowe z jabłkowo-cynamonowym nadzieniem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne puchate rogaliki drożdżowe z jabłkowo-cynamonowym nadzieniem i lukrem pomarańczowym

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    200ml mleka,
    70g cukru,
    2 jajka,
    100g masła,
    25g świeżych drożdży, (najlepsze są drożdże babuni- sprawdziłam wielokrotnie)
    550g mąki,
    1/2 łyżeczki soli,

    NADZIENIE:
    2 jabłka
    1 łyżka cukru
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej+ zimna woda tyle aby zalać mąkę i rozpuścić
    1/3 szkl. wody

    DODATKOWO:
    1 jajko
    1 łyżka mleka,

    LUKIER:
    3 łyżki soku z pomarańczy,
    8 łyżek cukru pudru,
    2 łyżeczki skórki startej z pomarańczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Ciastka Rogaliki

Puchate rogaliki drożdżowe z jabłkowo-cynamonowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Prace należy rozpocząć od przygotowania nadzienia. Jabłka obrać, jedno pokroić w kostkę, a drugie zetrzeć na tarce. Jabłko potarte na tarce włożyć do rondelka, podlać wodą, dodać cukier i cynamon. Zagotować. Jabłko pokrojone w kostkę dodać po kilku minutach do rondelka i gotować 5 minut. Mąkę ziemniaczaną wymieszać osobno z zimną wodą i stopniowo dodawać do jabłek, aż całość zgęstnieje.
  • 2. Ciasto: do letniego mleka wkruszyć drożdże, dodać po 1 łyżeczce cukru i mąki. Wymieszać i odstawić na 15 min aż zaczyn ruszy.
  • 3. Jajka i resztę cukru utrzeć na puszysto, dodać wszystkie składniki na ciasto i rozczyn. Wyrobić całość w robocie z końcówką z hakiem na gładką i elastyczną masę około 8 minut. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
  • 4. Wyrośnięte ciasto wyjąć , odgazować i podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować dość cienko na koło i pociąć każda na 8 trójkątów. W szerszej części położyć nadzienie i zawinąć do środka uzyskując kształt rogalika. Końce lekko zagiąć do środka. Odstawić rogaliki na blaszkę i przykryć do ponownego wyrośnięcia na 10 minut.
  • 5. W międzyczasie przygotować lukier. Wycisnąć sok z pomarańczy. Dodać cukier puder i skórkę z otartej pomarańczy. Wymieszać i odstawić.
  • 6. Wyrośnięte rogaliki posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem i piec w 180 stopniach góra-dół. 15-20 min. Po upieczeniu wystudzić na kratce.
  • 7. Wystudzone rogaliki zamoczyć w lukrze i pozostawić do wyschnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować