Któż z nas nie lubi czekoladek toffifee? Ja je uwielbiam. Przygotowałam pączki na ich wzór, z kremem czekoladowo-orzechowym i polewą krówkową. Pączki wyszły przepyszne, a jak pięknie prezentowały się na stole.
Pączki a la toffifee - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PĄCZKI: Przygotowujemy rozczyn. Do ciepłego mleka (nie gorącego!) wkruszamy drożdże, dodajemy 3 czubate łyżki mąki i 1 łyżkę cukru. Mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Powinniśmy otrzymać masę o gęstości śmietany. Przygotowany rozczyn odstawiamy na kilka minut aż zacznie pracować.
Mąkę łączymy ze szczyptą soli, mieszamy. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia.
W misce ucieramy jajka i żółtka z pozostałym cukrem na puszystą, jasną masę. Dodajemy rozczyn, mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i ciągle mieszamy. Pod koniec dodajemy spirytus i rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiamy kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Oprószamy wierzch szczyptą mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podrośnie i podwoi swoją objętość (około 1-2h).
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie kilka minut. Odrywamy po kawałku ciasta i formujemy okrągły kształt pączka. Pączki układamy na podsypanej mąką stolnicy. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20-30 minut - powinny podwoić swoją objętość.
W tym czasie rozgrzewamy tłuszcz do głębokiego smażenia.
Pączki wkładamy partiami na rozgrzany tłuszcz i smażymy na rumiano z każdej strony. Tłuszcz nie może być za mocno rozgrzany, bo pączki spalą się, a nie dojdą w środku. Nie może też być za słabo rozgrzany, bo pączki będą chłonęły tłuszcz. Optymalna temperatura oleju to 175 stopni.
Pączki osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Pączki studzimy na kratce. Krem czekoladowo-orzechowy przekładamy do szprycy i nadziewamy nią każdego pączka.
Nadziane pączki maczamy w gorącej polewie kajmakowej. Czekamy aż spłynie jej nadmiar i pączki odkładamy na talerz. Na górę pączka ukłądamy czekoladkę toffifee. Czekamy aż polewa zastygnie.
Dodatkowo możemy na każdym pączku zrobić wzór z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady deserowej.
KREM CZEKOLADOWO-ORZECHOWY: Wszystkie składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem pudrem (około 5 minut). Powinna powstać jasna i puszysta masa maślana. Następnie dodajemy nutellę i miksujemy. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy na wolnych obrotach miksera. Krem jest gotowy. Gotowy krem przekładamy do szprycy lub rękawa i dekorujemy nim wierzch babeczek.
POLEWA KAJMAKOWA: Do rondelka wlewamy mleko i wkładamy masę kajmakową. Podgrzewamy całość na wolnym ogniu ciągle mieszając aż składniki się połączą i uzyskamy gładką, płynną polewę. Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia. Jeśli pojawią się grudki to można polewę zmiksować mikserem.
Życzę smacznego
Komentarze