Pączki a la toffifee

4.49 (180 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Któż z nas nie lubi czekoladek toffifee? Ja je uwielbiam. Przygotowałam pączki na ich wzór, z kremem czekoladowo-orzechowym i polewą krówkową. Pączki wyszły przepyszne, a jak pięknie prezentowały się na stole.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • • PĄCZKI:
    • 550g mąki pszennej,
    • 30g świeżych drożdży,
    • 1 szklanki ciepłego mleka,
    • 1/3 szklanki cukru (70g),
    • 80g masła,
    • 2 żółtka,
    • 2 jajka,
    • 1 łyżka spirytusu,
    • ½ łyżeczki soli,
    • Tłuszcz do smażenia,
    • DODATKOWO:
    • 15-20 czekoladek toffifee,,
    • POLEWA KAJMAKOWA:
    • 340g masy kajmakowej,
    • 6 łyżek mleka,
    • 4 łyżeczki masła,
    • KREM Z CZEKOLADOWO- ORZECHOWY:
    • 160g miękkiego masła,
    • 240g nutelli,
    • 3 łyżki cukru pudru,
    • 2 spore łyżki serka mascarpone (około 80g),
Wystaw ocenę:

4.49 (180 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Pączki Kajmak

Pączki a la toffifee - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PĄCZKI: Przygotowujemy rozczyn. Do ciepłego mleka (nie gorącego!) wkruszamy drożdże, dodajemy 3 czubate łyżki mąki i 1 łyżkę cukru. Mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Powinniśmy otrzymać masę o gęstości śmietany. Przygotowany rozczyn odstawiamy na kilka minut aż zacznie pracować.
    Mąkę łączymy ze szczyptą soli, mieszamy. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia.
    W misce ucieramy jajka i żółtka z pozostałym cukrem na puszystą, jasną masę. Dodajemy rozczyn, mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i ciągle mieszamy. Pod koniec dodajemy spirytus i rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiamy kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Oprószamy wierzch szczyptą mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podrośnie i podwoi swoją objętość (około 1-2h).
    Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie kilka minut. Odrywamy po kawałku ciasta i formujemy okrągły kształt pączka. Pączki układamy na podsypanej mąką stolnicy. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20-30 minut - powinny podwoić swoją objętość.
    W tym czasie rozgrzewamy tłuszcz do głębokiego smażenia.
    Pączki wkładamy partiami na rozgrzany tłuszcz i smażymy na rumiano z każdej strony. Tłuszcz nie może być za mocno rozgrzany, bo pączki spalą się, a nie dojdą w środku. Nie może też być za słabo rozgrzany, bo pączki będą chłonęły tłuszcz. Optymalna temperatura oleju to 175 stopni.
    Pączki osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Pączki studzimy na kratce. Krem czekoladowo-orzechowy przekładamy do szprycy i nadziewamy nią każdego pączka.
    Nadziane pączki maczamy w gorącej polewie kajmakowej. Czekamy aż spłynie jej nadmiar i pączki odkładamy na talerz. Na górę pączka ukłądamy czekoladkę toffifee. Czekamy aż polewa zastygnie.
    Dodatkowo możemy na każdym pączku zrobić wzór z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady deserowej.
    KREM CZEKOLADOWO-ORZECHOWY: Wszystkie składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem pudrem (około 5 minut). Powinna powstać jasna i puszysta masa maślana. Następnie dodajemy nutellę i miksujemy. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy na wolnych obrotach miksera. Krem jest gotowy. Gotowy krem przekładamy do szprycy lub rękawa i dekorujemy nim wierzch babeczek.
    POLEWA KAJMAKOWA: Do rondelka wlewamy mleko i wkładamy masę kajmakową. Podgrzewamy całość na wolnym ogniu ciągle mieszając aż składniki się połączą i uzyskamy gładką, płynną polewę. Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia. Jeśli pojawią się grudki to można polewę zmiksować mikserem.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Masa kajmakowa Nutella

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować