Ciasto Toffifee

4.5 (147 ocen)

Puszysty biszkopt kajmakowy, słodki krem Toffifee i chrupiąca pod zębami wkładka bezowa czekoladowo- orzechowa. Całość tworzy naprawdę wyśmienite ciasto, które sprawdzi się zarówno na małych, jak i na większych uroczystościach. Serdecznie polecam!

Składniki:

  • Biszkopt kajmakowy:
    6 jajek
    1/3 szkl. cukru
    190 g mąki pszennej
    1 łyżka kakao
    200 g. masy kajmakowej z puszki

    Krem Toffifee:
    200g czekoladek Toffifee
    50g masła
    550 g śmietany kremówki 36 %

    Wkładka bezowa czekoladowo- orzechowa:
    4 białka
    4 łyżki cukru
    100 g zmielonych orzechów laskowych
    50 g rozpuszczonej czekolady gorzkiej
    1 łyżka mąki pszennej

    Polewa:
    3 łyżki kakao
    3 łyżki masła
    3 łyżki cukru
    3 łyżki śmietany kremówki 36 %

    Poncz:
    dowolny alkohol/ mocna kawa

    Dodatkowo:
    posiekane orzechy laskowe
    czekoladki Toffifee do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Kajmak Toffi

Ciasto toffifee - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0vd9l20 1. Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodać cukier, cały czas miksować. Żółtka roztrzepać w misce i również powoli i delikatnie wlewać do białek z cukrem, cały czas miksując (piana nie może opaść!) Dodać kajmak i wymieszać. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać, wsypać do piany, delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Masę przelać do dwóch form o wymiarach 35x24 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w 180st.C około 20 minut. Po tym czasie wyjąć i pozostawić do wystudzenia.
  • image-1l38i6l 2. Wkładka bezowa czekoladowo- orzechowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodać cukier, cały czas miksować. Następnie dodać rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę, zmiksować. Wsypać orzechy, przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Pianę przelać do formy 35x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180st.C około 25-30 minut. Po tym czasie wyjąć i pozostawić do wystudzenia.
  • image-09xga1m 3. Krem Toffifee: Czekoladki Toffifee drobno posiekać nożem, umieścić w garnuszku. Dodać masło oraz 50 g śmietanki kremówki. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając aby masa się nie przypaliła. Podgrzewać, aż do rozpuszczenia się składników. Krem przelać do słoiczka i schłodzić do zgęstnienia kremu. Resztę śmietany ubić na sztywno, stopniowo dodawać zgęstniały krem, dobrze miksując do połączenia się składników.
  • 4. Polewa: Wszystkie składniki umieścić w garnuszku. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając do rozpuszczenia się masła. Powinna powstać jednolita polewa. Następnie zdjąć z ognia i pozostawić do lekkiego zgęstnienia.
  • image-1tk7kqt 5. Kolejność: Jeden z biszkoptów nasączyć, umieścić w formie. Wysmarować go ½ kremu Toffifee i posypać posiekanymi orzechami laskowymi. Na orzechy wyłożyć wkładkę bezową czekoladowo- orzechową. Na nią wyłożyć resztę kremu oraz posypać orzechami. Całość przykryć ostatnim biszkoptem nasączonym alkoholem/ kawą. Na wierzch ciasta wylać polewę czekoladową oraz udekorować posiekanymi orzechami i czekoladkami Toffifee. Schłodzić w lodówce do stężenia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Orzechy Kasza

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować