Orzechowiec z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto
Wszystkie składniki na ciasto kruche , połączyć, zagnieść ciasto, podzielić na trzy części.
Każdą część wyłożyć na blachę o wymiarach 25x30 , wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem, piec w nagrzanym piekarniku do 185 stop, do zarumienienia się ciasta.
Każde ciasto piec oddzielnie.
2.Masa jabłkowa :
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Przełożyć jabłka do garnka, podlać odrobiną wody, smażyć kilka minut.
Następnie zdjąć garnek z ognia, wsypać galaretki , dokładnie wymieszać.
3.Masa orzechowa:
Do rondla włożyć masło, roztopić, dodać cukier i miód, mieszać do rozpuszczenia się cukru.
Na samym końcu wsypać pokrojone orzechy, dokładnie wymieszać.
4.Składanie ciasta:
Ciasto kruche, masa jabłkowa, ciasto kruche, masa jabłkowa, kruche ciasto i masa orzechowa.
Komentarze