Orzechowiec

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jeśli są wśród Was miłośnicy orzechów to na pewno zakochają się oni w tym cieście. Cała jego tajemnica tkwi w kruchym cieście, na którym zapieka się orzechy dzięki czemu zyskują one niesamowity smak. Ciasto idealne na jesienną niepogodę ;)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    - 500 g mąki
    - 150 g cukru pudru
    - 200 g margaryny
    - 2 łyżki miodu
    - 2 jajka
    - 1,5 łyżeczki sody
    - 2 łyżeczki mleka

    Orzechy:
    - około 300 g orzechów laskowych
    - 2 łyżki miodu
    - 100 g margaryny
    - 100 dag cukru pudru

    Masa budyniowa:
    - 500 ml mleka
    - 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru
    - 10 łyżek cukru
    - 200 g masła (kostka)
    - 150 g margaryny
    - 200 ml śmietanki kremówki 36%

    Dodatkowo:
    słoik powideł śliwkowych (u mnie 290 g)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Orzechowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymiary formy 33 x 24 cm.

    Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej cukier puder, pokrojoną w kostkę margarynę, miód i jajka. Sodę dobrze rozpuszczamy w mleku i dodajemy do reszty składników. Zagniatamy, nie zbyt długo, na gładkie ciasto. Dzielimy na dwie równe połówki i wyklejamy nimi dwie takie same, wyłożone papierem do pieczenia formy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy na złoty kolor w 150°C z termoobiegiem w sumie przez około 35-40 minut.
  • 2. Orzechy siekamy tak żeby część z nich była drobno posiekana, a część w większych kawałkach. W rondelku roztapiamy margarynę z miodem. Dodajemy orzechy i cukier puder. Podgrzewamy aż wszystko zacznie się gotować. Tak przygotowane orzechy wylewamy po około 15 minutach na jedno z podpieczonych ciast i pieczemy dalej przez kolejne 20 minuty.
  • 3. Upieczone ciasta pozostawiamy do wystudzenia.
  • 4. Masa budyniowa: Zagotowujemy połowę mleka. Dodajemy do niego cukier. W drugiej części mleka rozpuszczamy dokładnie budyń. Dodajemy go do zagotowanego mleka i całość doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy go folią spożywczą, żeby nie powstał kożuch i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Ucieramy masło z margaryną. Dodajemy do nich budyń i dokładnie rozcieramy na gładką masę. W drugiej misce ubijamy na sztywno śmietankę. Dodajemy ją do masy budyniowej i chwilę ucieramy, tylko do połączenia składników, uważając żeby się nie zwarzyła.
  • 5. Wystudzone ciasto (to bez orzechów) smarujemy dokładnie powidłami i wykładamy na nie całą masę. Rozsmarowujemy ją równomiernie i przykrywamy drugim ciastem (tym z orzechami). Ciasto odkładamy w chłodne miejsce na kilka godzin (najlepiej na całą noc), żeby skruszało.

    Smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Miód Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować