Miodowy orzechowiec z masą grysikową

  • wyświetlono: 5914 |
  • dodany do książki kucharskiej: 20 |
  • polecenia: 0

Jest to orzechowiec składający się z 3 miodowych, mięciutkich spodów, które są przełożone masą grysikową. Ostatni spód pieczemy z orzechami włoskimi. Całość wygląda i smakuje obłędnie :) Cisto nie jest za słodkie, jest bardzo mięciutkie i rozpływa się w ustach. Gorąco polecam i zapraszam

P1018962_Fotor
  • 30 porcje
  • 70min
  • Łatwy

Składniki

SKŁADNIKI: przepis na dużą blaszkę ok 25x33cm

CIASTO NA MIODOWE SPODY

-3 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml)
-4 całe jajka
-3/4 szklanki cukru
-5 łyżek miodu
-2 łyżeczki sody-płaskie
-125 g margaryny lub masła (zimnego z lodówki)

MASA GRYSIKOWA

-1 l mleka
-0,5 szkl cukru
-10 łyżek kaszy manny
-250g masła lub margaryny

ORZECHY

-około 30-40 dag orzechów włoskich drobniutko posiekanych
-4 łyżki miodu
-75g masła lub margaryny
-4 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania przepisu:

Miodowy orzechowiec z masą grysikową

  • ciasto1. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia.

    Do miski dajemy wszystkie składniki na spody miodowe i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 3 równe części. Ciasto wstawiamy na około 15 minut do lodówki.
  • orzechy2. ORZECHY

    Orzechy włoskie drobno siekamy. Do garnka dajemy masło lub margarynę, cukier puder i miód i wszystko rozpuszczamy, dodajemy orzechy i wszystko dokładnie mieszamy. Ściągamy z ognia.
  • spód3. SPODY

    Pierwszą część ciasta wałkujemy i wykładamy nią blaszkę, pieczemy około 10-15 minut w temp 180 stopni (na lekko złoty kolor)
    Ściągamy delikatnie z papieru np za pomocą tektury i tak samo pieczemy drugi spód.
    Trzecia część ciasta wałkujemy i wykładamy nią dno blaszki i pokrywamy orzechami.
    Tą część pieczemy około 15-20 minut. Studzimy i dopiero wtedy delikatnie ściągamy z papieru.
  • 4. KREM

    Z 1 lita mleka odlewamy około 1 szklankę, resztę zagotowujemy z 0,5 szklanki cukru. W 1 szklance mleka mieszamy 10 łyżek kaszy manny, wylewamy na gotujące się mleko i gotujemy do lekkiego zgęstnienia wciąż mieszając-najlepiej trzepaczką-by nie robiły się grudki. Kaszę mannę studzimy. Kasza manna ma być lekko lejąca, po wystudzeniu zgęstnieje. Masło lub margarynę w temp pokojowej miksujemy chwilę, następnie dodajemy stopniowo ostudzoną kaszę mannę.
  • ciasto5. Kremem przekładamy spody, spód z orzechami ma być na samej górze :)
    ciasto wstawiamy na noc do lodówki.
    Na drugi dzień idealnie się kroi :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastokremorzechymiódorzechowieckasza mannaświętaPrzekładaniecMiodownikpyszne ciasto

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto biszkoptowe z masą grysikową i białą czekoladą

Dodane przez: JustKuchcik

Ciasto biszkoptowe z masą grysikową i białą...

Proste i lekkie ciasto. Biszkopty...

image-0b5vqbd

Dodane przez: pm134

Ciasto miodowe z masą jabłkową

Jadłam wiele razy typowe ciasto...

Kruche ciasto z wiśniami i masą grysikową z kajmakiem

Dodane przez: JustKuchcik

Kruche ciasto z wiśniami i masą grysikową...

Proste ciasto z grysikiem słodzonym...

image-1dpapf6

Dodane przez: marysiaz

Ciasto miodowe z budyniowo - jabłkową masą

To ciasto idealnie sprawdza się...

przekładaniec   królewski

Dodane przez: Bożena Z.

Miodowy przekładaniec masą z kaszy manny

miodowe placki przekładane masą...

Ciasto miodowe z masą pomarańczową i piernikami

Dodane przez: mzka

Ciasto miodowe z masą pomarańczową i piernikami

Ciasto to pochodzi z jednego z...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE