Miodowy orzechowiec z masą grysikową

4.49 (201 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jest to orzechowiec składający się z 3 miodowych, mięciutkich spodów, które są przełożone masą grysikową. Ostatni spód pieczemy z orzechami włoskimi.
Całość wygląda i smakuje obłędnie :)
Cisto nie jest za słodkie, jest bardzo mięciutkie i rozpływa się w ustach. Gorąco polecam i zapraszam

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI: przepis na dużą blaszkę ok 25x33cm

    CIASTO NA MIODOWE SPODY

    -3 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml)
    -4 całe jajka
    -3/4 szklanki cukru
    -5 łyżek miodu
    -2 łyżeczki sody-płaskie
    -125 g margaryny lub masła (zimnego z lodówki)

    MASA GRYSIKOWA

    -1 l mleka
    -0,5 szkl cukru
    -10 łyżek kaszy manny
    -250g masła lub margaryny

    ORZECHY

    -około 30-40 dag orzechów włoskich drobniutko posiekanych
    -4 łyżki miodu
    -75g masła lub margaryny
    -4 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.49 (201 ocen)

Miodowy orzechowiec z masą grysikową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia.

    Do miski dajemy wszystkie składniki na spody miodowe i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 3 równe części. Ciasto wstawiamy na około 15 minut do lodówki.
  • orzechy 2. ORZECHY

    Orzechy włoskie drobno siekamy. Do garnka dajemy masło lub margarynę, cukier puder i miód i wszystko rozpuszczamy, dodajemy orzechy i wszystko dokładnie mieszamy. Ściągamy z ognia.
  • spód 3. SPODY

    Pierwszą część ciasta wałkujemy i wykładamy nią blaszkę, pieczemy około 10-15 minut w temp 180 stopni (na lekko złoty kolor)
    Ściągamy delikatnie z papieru np za pomocą tektury i tak samo pieczemy drugi spód.
    Trzecia część ciasta wałkujemy i wykładamy nią dno blaszki i pokrywamy orzechami.
    Tą część pieczemy około 15-20 minut. Studzimy i dopiero wtedy delikatnie ściągamy z papieru.
  • 4. KREM

    Z 1 lita mleka odlewamy około 1 szklankę, resztę zagotowujemy z 0,5 szklanki cukru. W 1 szklance mleka mieszamy 10 łyżek kaszy manny, wylewamy na gotujące się mleko i gotujemy do lekkiego zgęstnienia wciąż mieszając-najlepiej trzepaczką-by nie robiły się grudki. Kaszę mannę studzimy. Kasza manna ma być lekko lejąca, po wystudzeniu zgęstnieje. Masło lub margarynę w temp pokojowej miksujemy chwilę, następnie dodajemy stopniowo ostudzoną kaszę mannę.
  • ciasto 5. Kremem przekładamy spody, spód z orzechami ma być na samej górze :)
    ciasto wstawiamy na noc do lodówki.
    Na drugi dzień idealnie się kroi :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna Miód Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować