Orleańskie beignet

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Beignet z Nowego Orleanu to pyszne pączki bez nadzienia. Dobra propozycja na karnawał.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanego mleka( nie za ciepłego)
    2 łyżki oleju
    1 jajo
    2 łyżki cukru
    1 paczuszka suszonych drożdży
    3 szklanki maki( i na dosypywanie)
    1 łyżeczka soli
    0,5 łyżeczki cynamonu
    olej do smażenia
    garnek z grubym dnem lub frytownica
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Pączki

Orleańskie beignet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mleko, olej, jajko i cukier dać do miski. Wymieszać i dodać drożdże. Dobrze wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Dodać mąkę z solą i cynamon, dobrze zagnieść i zostawić na 45 minut, aż ciasto urośnie.
    2. Wyrośnięte ciasto zagnieść na stolnicy posypanej mąką. Rozwałkować i pociąć na małe kwadraty. Zostawić do podrośnięcia.
    3. Beignet smażymy na głębokim oleju jak pączki. Olej podgrzewamy, jeśli chcemy sprawdzić temperaturę, można wrzucić kawałek obranego ziemniaka. Gdy ziemniak się zarumieni jak frytka, olej jest gotowy.
    4. Beignets smażymy na złoto z obu stron i wyjmujemy łyżką cedzakową. Kładziemy na bibułkę do odsączenia. Posypujemy obficie cukrem pudrem, albo podajemy z syropem klonowym. Smacznego.

Porady

Prawdziwe, orleańskie są kwadratowe, moje wyszły lekko owalne. Można dodać gałkę muszkatałową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować